Eiropas Savienības atbalsta maksājumu loma ainavu apsaimniekošanā Sutru pagastā - Ruisa, Līga (Latvijas Universitāte, 2010)
Lauku ainavas ilgtspējība un funkcionēšana lielā mērā ir atkarīga no cilvēka saimnieciskās darbības. Lauku iedzīvotājs apkārtējo ainavu uztver ne tikai kā vizuālo veidolu, bet tā kalpo arī kā dzīves vide noteiktu mērķu realizēšanai. Tādēļ darba aktualitāte ir noskaidrojot lauksaimnieciskās darbības intensitāti un efektivitāti, izmantojot ES atbalsta maksājumus ainavas saglabāšanai. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot Eiropas Savienības maksājumu nozīmi ainavu apsaimniekošanā un uzturēšanā Sutru pagastā. Mērķa sasniegšanai sagatavoti 10 kartogrāfiskie materiāli vienotā platību maksājuma (VPM) un mazāk labvēlīgo apvidu (MLA) maksājuma telpiskās izplatības raksturošanai laika periodam no 2005.-2009. gadam, kā arī izveidota zemes lietojumu karte. Zemes izmantošanas ietekmējošo faktoru analīzē aprakstīta kā dabisko, tā arī politisko un ekonomisko faktoru ietekme ainavas saglabāšanai un uzturēšanai. Atslēgas vārdi: Eiropas Savienības Kopējā lauksaimniecības politika, vienotais platību maksājums, mazāk labvēlīgo apvidu maksājums, ģeogrāfiskās informācijas sistēmas, Lauku atbalsta dienests.

Functioning and sustainability of rural landscapes is mostly dependent from human economic activity. Surrounding landscape for rural resident isn’t only visual image. Landcape serves as a living place for the realization of certain target too. Therefore the actuality is in use of European Union support payments for landscape conservation and examination of farming intensity and efficiency. The aim of work is to clarify the role of the European Union payments for landscape management and maintenance of the Sutri region. To realize the aim, there is prepared 10 cartographic materials of the single area payment (SAP) and less favoured area (LFA) payment for characterization of spatial distribution for the period 2005- 2009, is made the map of land use type. The analysis of land use affecting factors contains effect of natural, political and economic factors for landscape conservation and maintenance. Keywords: European Union Common Agricultural Policy, the single area payment, the less-favoured areas payment, geographic information systems, the Rural Support Service.
Role of the Europe Union supporting payment of landscape management in Sutri region
Keywords: Vides zinātne