Ultra vires doktrīna konstitucionālajā tiesvedībā - Viļuma, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā aplūkota ultra vires doktrīna konstitucionālajā tiesvedībā, kura kā tiesību institūts nav plaši pētītā, bet tiek bieži lietota konstitucionālās tiesas spriedumos, skatot tiesību normu atbilstību augstāk stāvošam tiesību aktam. Darba mērķis ir apzināt ultra vires doktrīnas realizēšanas nosacījumus konstitucionālajā tiesvedībā. Lai to sasniegtu, autore pētīs ultra vires doktrīnas saturu un izpratni, tās dažādību, analizēs tiesību aktos noteiktās kompetences sadalījumu un tās pārkāpšanu, kā arī salīdzinās ārvalstu konstitucionālo tiesu praksi ultra vires doktrīnas attīstībā. Darbā iegūtie rezultāti: autore piedāvā kritērijus, pēc kuriem klasificēt ultra vires doktrīnas iedalījumu pēc pārkāpuma rakstura, kā arī izvirza dažādus priekšlikumus iespējamiem ultra vires doktrīnas piemērošanas uzlabojumiem Satversmes tiesas darbībā. Atslēgas vārdi: ultra vires doktrīna, Satversmes tiesa, konstitūcija, konstitucionālā kontrole, deleģētā likumdošana, pilnvaru pārkāpšana.

The Bachelor’s thesis discusses ultra vires doctrine in the constitutional proceedings. Doctrine as a legal concept itself hasn’t been extensively studied in the Latvian constitutional system, but it is often applied to the constitutional proceedings when examining acts with a superior law. The objective of the theses is to identify provisions for implementing the ultra vires doctrine in the constitutional proceedings. To reach the aim author will research ultra vires doctrine’s concept and status, the diversity of the ultra vires doctrine, normative terms of reference and breach of these terms as well as compare it with ultra vires doctrine development in foreign constitutional proceedings. The results of the research: the author offers criteria for classification of ultra vires doctrine by the nature of the infringement, as well as provides the solutions to improve the applications of ultra vires doctrine in the constitutional proceedings. Key words: ultra vires doctrine, Constitutional court (Satversmes tiesa), constitution, constitutional control, delegated legislation, breach of conferred powers.
Ultra vires doctrine in constitutional proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; ultra vires doktrīna; Satversmes tiesa; konstitūcija; konstitucionālā kontrole; deleģētā likumdošana