Krievu pretboļševistiskā kustība Latvijā 1919.-1934.g. - Peļevins, Pāvels (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā “Krievu pretboļševistiskā kustība Latvijā 1920.-1934.g.” ir apskatītas krievu pretboļševistisko spēku aktivitātes Latvijā no 1920. g. līdz 1934. g., tas īpatnības, mērķi un sasniegumi. Ir arī apskatītas Latvijas valdības reakcijā uz šo darbību, un Latvijas un PSRS attiecības ietekme uz to. Darba gaita secināts, ka attiecīgajā laika posmā Latvijā bija viens no krievu pretboļševistiskas kustības centiem. Tomēr organizācijas aktīvu darbinieku skaits nebija liels, un ziņas par šo organizāciju darbību ir piepildītas ar pārspīlējumiem un mītiem. No arhīva materiāliem ir redzams, ka ziņas par sakariem starp Latvijas valdību un krievu pretboļševistiskām organizācijām, kurus aktīvu izplatīja PSRS pārstāvniecībā Rīgā, nav precīzas.

The Master’s Thesis ‘Russian Anti-Bolshevik Movement in Latvia in 1920-1934’ is dedicated to the study of activities of the Russian Anti-Bolshevik forces in Latvia from 1920 to 1934, their peculiarities, targets and achievements. The study also discusses the response of the Latvian government to such activities and impact of relationship between Latvia and the USSR on them. The study resulted in a conclusion that within the relevant period of time Latvia was one of the centres of the Russian Anti-Bolshevik movement. However, the number of active members of such organizations was small and information of the activities of such organizations is filled with exaggerations and myths. As it is evidenced by the archival documents, information of the links between the Latvian government and the Russian Anti-Bolshevik organizations, which was actively disseminated by the USSR representation in Riga, is inaccurate
Russian anti-bolshevik’s movement in Latvia 1919-1934
Keywords: Vēsture; Krievu pretboļševistiskas organizācijas; „Vrangeliāde”; krievu monarhiskas organizācijas; Latvijas un PSRS atteicības