Šūnu - selex atlasīto aptamēra specifiskums in vitro - Krims-Dāvis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2020)
Aptamēri aizvien vairāk pierāda savas spējas diagnostikā kā arī terapijā. Vēl aizvien daudzām sarežģītām slimībām trūkst terapijas vai diagnostikas līdzekļi, tādēļ aptamēri varētu būt potenciāli terapijas vai diagnostikas līdzekļi. Šajā pētījumā tika pētīti iepriekš atlasīti nieru kanāliņu epitēlija un nieru karcinomas šūnu līniju RC-124 un RCC-MF specifiski aptamēri (seq36), izmantojot attēlveidojošo plūsmas citometrijas metodi. Tika veikts aptamēru selektivitātes skrīnings pret RC-124, RCC-MF, 769-P, MCF-7, MDA-MB-231, THP-1 un HeLa šūnu līnijām. Novērojām visspēcīgāko aptamēra 36seq saistīšanos ar MDA-MB-231 šūnām, tomēr ar MCF-7 saistīšanās netika novērota, tā pat kā ar THP-1 un HeLa šūnām. Afinitātes tests tika veikts MDA-MB-231 un MCF-7 šūnām.

Aptamers more and more prove their ability in diagnostics and in therapy as well. Many complex diseses still lack therapeutic or diagnostic tools, therefore aptamers could be potential therapy or diagnostic tools. In this study, we researched previously selected renal tubular epithelium and renal carcinoma cell lines RC-124 and RCC-MF specific aptamers (36seq). We did aptamer selectivity screening with RC-124, RCC-MF, 769-P, MCF-7, MDA-MB-231 and HeLa cells. The strongest aptamer binding was observed with MDA-MB-231 but with MCF-7 there was no noticable binding, same with THP-1 and HeLa cells. Affinity test was made for MDA-MB-231 and MCF-7 cells.
Cell - selex selected aptamer specificity in vitro
Keywords: Farmācija; Aptamēri; SELEX; Nieru karcinoma; Plūsmas citometrija