Ilgtspējīgās attīstības ieviešanas optimizācija Rīgas pilsētas Maskavas forštatē - Akmentiņa, Lita (Latvijas Universitāte, 2006)
Maskavas forštate ir tā Rīgas pilsētas daļa, kas lielā daļā sabiedrības tiek uzskatīta par sociāli nelabvēlīgu un kriminogēnu rajonu, līdz ar to kā darba mērķis tika izvirzīts izstrādāt ilgtspējīgās attīstības ieviešanas optimizācijas risinājumus esošās situācijas uzlabošanai Rīgas pilsētas Maskavas forštatē. Darba teorijas daļā tika definēti 3 posmi, kas būtu jāievēro ilgtspējīgās attīstības risinājumu ieviešanā pilsētās, kā arī Maskavas forštates vides problēmas, no kurām prioritāri risināmās ir izolētība no pilsētas centra un citiem rajoniem, sabiedrības segregācija un sociālā izolētība un atstumtība. Kā pētījuma metodes tika izmantotas dokumentu analīze un daļēji strukturētās intervijas Maskavas forštates iedzīvotāju viedokļu izzināšanai. Dokumentu analīze tika veikta, balstoties uz Olborgas saistībām un Maskavas forštates vides problēmām. Pētījuma rezultāti parādīja, ka Rīgas attīstības un vides stratēģiskie dokumenti ilgtspējīgās attīstības ieviešanai Maskavas forštatē ir nepilnīgi, kā arī tie neietver galveno Maskavas forštates vides problēmu risinājumus. Intervijas ar iedzīvotājiem tieši vai netieši apstiprināja teorijas daļā definēto vides problēmu klātbūtni konkrētajā pilsētas rajonā, kā arī sniedza priekšstatu par respondentu vēlamajām pārmaiņām. Apkopojot un izanalizējot iegūtos pētījumu rezultātus, bija iespējams izstrādāt ilgtspējīgas attīstības ieviešanas optimizācijas risinājumus un rekomendācijas Rīgas pilsētas Maskavas forštatei. Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 61 lpp., tajā ir iekļauti 8 attēli, 4 tabulas un pievienoti 4 pielikumi.

Maskava Vorstadt is a part of the City of Riga that is considered to be socially disadvantaged and with a high crime rate. The aim of the work is to propose solutions for the optimization of the implementation of sustainable development in Maskava Vorstadt, Riga. The theoretical part of the work defines 3 step approach that should be followed to implement sustainable development in cities and describes prority environmental problems of Maskava Vorstadt which need to be addressed including, isolation from the city center and other part of the city, social segregation and social isolation and exclusion. Research methods used included an analysis of the relevant city planning documents and partly structured interviews of the residents of Maskava Vorstadt. City planning documents made analysed against the Aalborg Commitments and in relation to identified environmental problems in Maskava Vorstadt. The undertaken research indicates that existing city development and strategic environmental documents of Riga are incomplete with respect to the implementation of sustainable development in Maskava Vorstadt and they do not contain solutions/measures for resolving the main environmental problems of this part of Riga. Interviews with residents directly or indirectly verified the presence of environmental problems described in the theoretical part of the work and provided insight into changes that respondents would like to see in Maskava Vorstadt. Based on the analysis of the research results, recommendations are proposed for the optimization of the implementation of sustainable development in Maskava Vorstadt. The work is written in Latvian language on 61 pp., it includes 8 figures, 4 tables and 4 appendixes.
Opimization of the Implementation of Sustainable Development in Maskava Vorstadt, Riga
Keywords: Vides zinātne