Sieviešu tēlu tipoloģijas un žanra aspekts Aspazijas drāmā “Zaudētās tiesības” un “Zeltīte” - Cimberga, Evija Auce (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā ‘’Sieviešu tēli un žanra aspekts Aspazijas drāmās "Zaudētas tiesības" un ‘’Zeltīte’’’’ aplūkoti sieviešu tēli un žanra aspekts Aspazijas drāmās “Zaudētas tiesības” un “Zeltīte”. Darba metodoloģisko pamatu veido hermeneitika un feminisma literatūras teorija, kas palīdz analizēt tēlus, to lomu un mijiedarbi. Analizēti sieviešu tēlu raksturi, lomas un mijiedarbība ar citiem tēliem. Tiek analizētas arī drāmu žanriskās īpatnības, balstoties uz Gustava Freitāga drāmas teoriju, ļaujot detalizēti raksturot lugas kompozicionālo uzbūvi un konfliktu attīstību. Darbs ietver arī ieskatu Aspazijas radošajā biogrāfijā un latviešu dramaturģijas attīstības vēsturē. Tiek uzsvērta Aspazijas nozīmīgā loma latviešu kultūrā un literatūras vēsturē, īpaši sievietes emancipācijas kontekstā.

The bachelor's thesis "Female characters and the genre aspect in Aspazija's drama “The lost Rights” and “Goldy’’’’ examines female characters and the genre aspect in Aspazija's dramas Lost Rights and Zeltīte. The methodological basis of the thesis is formed by hermeneutics and feminist literary theory, which help analyze the characters, their roles, and interactions. The work analyzes the character traits of the female figures, their roles, and their interactions with other characters. The genre-specific features of the dramas are also examined, based on Gustav Freytag’s theory of drama, allowing for a detailed description of the plays’ compositional structure and conflict development. The thesis also includes an overview of Aspazija's creative biography and the history of the development of Latvian dramaturgy. Aspazija’s significant role in Latvian culture and literary history is emphasized, particularly in the context of women's emancipation.
Female character typology and genre aspects in Aspazijas`s drama “The lost Rights” and “Goldy”
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; dzimuma stereotipi; ģimene; sadzīves drāma; dramatiskais konflikts