Kūdras humīnskābju un metālu jonu mijiedarbības izpēte - Dūdare, Diāna (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbā pētīta kūdras humīnskābju (HS) spēja mijiedarboties ar metālu joniem un to ietekmējošie faktori, kā arī metālu saturs kūdras humīnskābēs, salīdzinot to kūdrā. Maģistra darba ietvaros tika pētītas no Eipura, Dzelves un Dižpurva purvu kūdras izdalītas humīnskābes. Humīnskābju un metālu jonu mijiedarbības analīzē tika izmantotas spektrālās analīzes metodes (Furjē transformācijas infrasarkanā starojuma spektrometrija, pilnīgās atstarošanas rentgenfluorescences spektrometrija), potenciometrijas metodes, kā arī veikta pētīto humīnskābju fizikāli ķīmisko īpašību izpēte. Darba gaitā tika noskaidrots, ka metālu satura mainība Dzelves un Eipura purvu humīnskābēs atkarīga no kūdras sastāva, botāniskā sastāva īpatnībām, sadalīšanās pakāpes, kā arī humīnskābju elementsastāva. Kūdras humīnskābju spēja veidot kompleksus ar dažādiem metālu joniem atkarīga no funkcionālo grupu koncentrācijas.

The master's thesis deals with peat humic acids (HA), their ability to bind with metal ions and distribution of metal content in peat humic acids as well as factors affecting it. As study sites Eipurs, Dzelve and Dižpurvs bogs were used. Humic acids were isolated from peat of these bogs. To study the interaction between humic acids and metal ions spectroscopy were used (Fourier infrared transform spectroscopy, total-reflection X-ray fluorescence), in line with potentiometry and complex study of properties of humic acids. During the study it was found that the variability of metal content in peat humic acids of Dzelve and Eipurs Bogs depend on the peat composition, characteristics of the botanical composition, rate of decomposition degree, as well as an elemental composition of humic acids. The capability of peat humic acids to form complexes with various metal ions depends on the functional group concentration.
A study of peat humic acids and metal ion interaction
Keywords: Vides zinātne