Pašvaldības izdoto administratīvo aktu sastāvdaļas - Kāpa, Everita (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba tēma ir Pa valdības izdoto administratīvo aktu sastāvdaļas . īs tēmas aktualitāte ir acīmredzama, jo līdz ar Administratīvā procesa likuma stā anos spēkā tie i pa valdību pieņemtos lēmumus indivīdi visbie āk pārsūdz tiesā. obrīd pa valdību pieņemtie administratīvie akti ir nekvalitatīvi, tajos vērojamas kļūdas, kuras nākotnē var būt par pamatu zaudējuma atlīdzībai, indivīdam vēr oties tiesā. Darba mērķis ir pa valdību izdoto administratīvo aktu analīze un to novērtējums no pareizības un atbilstības normatīvo aktu prasībām. Kāda ir pa valdību patreiz eso ā prakse administratīvo aktu pieņem anā un kādas tipiskākās kļūdas pa valdība pieļauj. Vai kvalitātes problēmas ir ātri un viegli novēr amas un vai nekvalitatīvi lēmumi rada draudus pa valdības bud etam? Kopumā tika izvērtēti vairāk kā 70 da ādu pa valdību lēmumi, noskaidrojot kādi administratīvā procesa elementi visbie āk sagādā pa valdībām problēmas. Darbs sastāv no 3 nodaļām, kurās apskatītas pētījuma veik anā konstatētās problēmas un jautājumi. Tajā ir ietverts jēdziena administratīvais akts izpratnes noskaidro ana, noskaidrot pēc kādiem kritērijiem no ķirams administratīvs akts no citiem pa valdību izdotajiem lēmumiem, bet galveno uzmanību vēr ot administratīvā akta sastāvdaļu analīzei un ar to saistītajām problēmām. Pētījumā tiek secināts, ka riskus var novērst gan uzlabojot pa valdības izdoto administratīvo aktu kvalitāti, gan veicot izmaiņas normatīvajos aktos. Darbs balstās uz monogrāfijām un mācību literatūru, likumiem un normatīvajiem aktiem, publikācijām presē un medijos administratīvo un pa valdību tiesību jomā, tiesu spriedumiem ( publicētiem un nepublicētiem) un judikatūru, pa valdību izdotajiem lēmumiem, kā arī autores personīgo darba pieredzi un zinā anām.

The theme of diploma work is Administrative deeds proclaimed by regional government . The topicality of this theme is obviously, because right after the administrative process enactment exactly the standing resolutions of regional government more often has been appealed in trial by the individual. Currently administrative deeds of regional government are with non-quality, there are notable mistakes, which in future can be the reason of loss recompense after turning in trial by individual. The purpose of diploma work is analysis of proclaimed administrative deeds and judgment of its correctness and conformity to demands of laws and regulations. What kind of practice of administrative deeds is in passage currently going and what typical mistakes are regarded by regional government? Are the problems of quality are fast and easy preventable and are the resolutions with non-quality are creating threats to the budget of regional government? In total there were appraised resolutions from more than 70 different regional governments, so it was possible to clarify what kind of elements of administrative process more often makes problems to regional government. Diploma work consist of 3 chapters, where are examined problems and questions that are established during the research. That includes the conception of concept administrative deed , to clarify to what criterion differs administrative deed from other proclaimed resolutions of regional governments, but the main attention paying to analysis and problems of components of administrative deeds. In research there is a conclusion that the risk can be avert by making higher quality of administrative deeds which are proclaimed by regional government and by making changes in laws and regulations. Diploma work is leaning to monographs and study literature, to laws and regulations, publications in press and media about administrative and regional government rights, to judgments (published and unpublished) and resolutions proclaimed by regional government and to authoress personal experience and knowledge.
The components of administrative acts issued by a municipality
Keywords: Tiesības