Autosportistu asu izjūtu meklēšanas līmenis un attieksme pret riskantu braukšanu - Urbanoviča, Laine (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības asu izjūtu meklēšanā starp autosportistiem un parastiem autovadītājiem, vai atšķiras attieksme pret riskantu braukšanu. Pētījumā piedalījās 67 vīrieši vecumā no 18 - 30 gadiem, no kuriem 35 bija autosportisti un 32 parasti autovadītāji. Respondenti tika lūgti aizpildīt 2 anketas – 1) Asu izjūtu meklēšanas aptauja (Brief sensation seeking scale/BSSS/, Stephenson, 2003) un 2) Attieksmes pret pārgalvīgu braukšanu aptauja (Attitudes to reckless driving inventory, Iversen, 2004). Datu apstrādei tika izmantota SPSS programma. Rezultāti uzrādīja, ka starp autosportistiem un parastiem autovadītājiem asu izjūtu meklēšanas līmenī nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības. Asu izjūtu meklēšanas aptaujā statistiski nozīmīgas atšķirības parādījās tikai vienā no četriem rādītājiem. Attieksmē pret pārgalvīgu braukšanu neparādījās statistiski nozīmīgas atšķirības ne autosportistiem un parastiem autovadītājiem, ne respondentiem ar augstāku asu izjūtu meklēšanas līmeni un zemāku asu izjūtu meklēšanas līmeni. Atslēgvārdi: asu izjūtu meklēšana, autovadītāji, autosportisti, riskanta braukšana, attieksme

The aim of the current study was to discover whether there are differences in sensation seeking between professional’s drivers and drivers without interests about auto sport, are there any differences in attitudes to dangerous driving. In the research participated 67 men aged 18-30. 35 of them were racing driver, 32 ordinary drivers. Respondents were asked to fill in 2 forms: 1) Brief sensation seeking scale /BSSS/. (Stephenson, 2003) and 2) Attitudes to reckless driving inventory. (Iversen, 2004) For data analyses was used SPSS program. The results showed that there are no differences in sensation seeking between professional’s drivers and drivers without interests about auto sport, statistically significant differences showed only in one of four indicators. There are no differences in attitudes to dangerous driving not between professional’s drivers and drivers without interests about auto sport not those with a higher sensation seeking level and lower. Key words: sensation seeking, drivers, racing drivers, dangerous driving, attitude
Professional drives sensation seeking and attitude to dangerous driving
Keywords: Psiholoģija