Kriminālsodāms huligānisms - Viļuma, Ginta (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā ir pievērsta uzmanība kriminālsodāmam huligānismam. Tas sastāv no četrām nodaļām, pirmajā no tām huligānisma vēsturiskā attīstība ir aplūkota caur tiesību un lingvistikas prizmu. Tai sekojošās divas nodaļas ir veltītas huligānisma sastāvam, kas ietverts Latvijas Republikas Krimināllikumā. Pēdējā nodaļā ir analizēts huligānisms un tam pielīdzināmā sabiedriskās kārtības traucēšana Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā un Amerikas Savienotajās Valstīs. Darba mērķis ir izvērtēt huligānisma sastāva pareizas izpratnes nozīmi noziedzīga nodarījumu kvalifikācijas procesā, kā arī apzināt ar to saistītās problēmas un piedāvāt risinājumus. Lai to izdarītu, bija nepieciešams apzināt un izpētīt pieejamo literatūru, normatīvos aktus un tiesu praksi, izdarīt secinājumus par konstatētajām problēmām un meklēt to risinājumus. Atslēgas vārdi: huligānisms, traucējoša rīcība, sabiedriskā kārtība, krimināltiesības.

The master’s thesis focuses on criminally punishable hooliganism. This paper consists of four chapters, first of them includes historical development of hooliganism examined through the prism of legislation and linguistics. The two following chapters are about hooliganism as criminal offence in Criminal Law of the Republic of Latvia. The last chapter includes analysis of breach of public order in Lithuania, Estonia, Belarus and United States of America. The main aim is to evaluate the role of proper hooliganism understanding, as well as identify and solve misinterpretation problems. There are some tasks to fulfill in order to reach the aim, e.g., identification and exploration of available literature, legislation and case law, drawing conclusions regarding problems associated with hooliganism, and finally – searching for solutions. Keywords: hooliganism, disorderly conduct, public order, criminal law.
Criminally punishable hooliganism
Keywords: Juridiskā zinātne