Sociālpedagoģiskā darbība emocionālās vardarbības mazināšanā Rīgas X vidusskolas 10. un 11. klasē - Marhiļeviča, Dace (Latvijas Universitāte, 2018)
Daces Marhiļevičas diplomdarbs “Sociālpedagoģiskā darbība emocionālās vardarbības mazināšanā Rīgas X vidusskolā 10. un 11. klasē”. Darba mērķis: izpētīt emocionālās vardarbības mazināšanas iespējas, izstrādāt un aprobēt sociālpedagoģiskās darbības programmu Rīgas X vidusskolā 10. un 11. klasē. Teorētiskajā daļā apskatīta emocionālā vardarbība, tās cēloņi sekas, emocionālā vardarbība skolā un tās mazināšana. Praktiskajā daļā veikts pētījums Rīgas X vidusskolā 10. un 11. klasē par emocionālo vardarbību. Kā arī izstrādāt un aprobēta sociālpedagoģisko programmu emocionālās vardarbības mazināšanai. Diplomdarba ietvaros veikts sociālpedagoģisks pētījums, izstrādāta sociālpedagoģiskā darbības programma, balstoties uz sociālpedagoģisko pētījumu rezultātiem, un veikta programmas aprobācija. Atslēgvārdi: vardarbība, emocionālā vardarbība, sociālāpedagoģiskā darbība, vidusskola, konfliktsituācija.

Diploma thesis by Dace Marhilevica “Socio-pedagogical Activity to Reduce Emotional Violence in Grades 10 and 11 in Riga School X”. The aim: to research methods of reducing emotional abuse, to develop and test the socio-pedagological programme in 10th and 11th grade of Riga X secondary school; Theoretical part analysing emotional violence, its causes, consequences and migration in the academic setting; Practical part - research was carried out in 10th and 11th grade of Riga School X concerning emotional violence. A socio-pedagological programme was developed and tested in order to reduce emotional violence. As a part of this bachelor's thesis were conducted socio-pedagogical research, a programme based on the socio-pedagogical research and an approbation of the programme. Keywords: violence, emotional violence, socio-pedagogical activity, high school, conflict situation.
Socio-pedagogical Activity to Reduce Emotional Violence in Grades 10 and 11 in Riga School X
Keywords: Pedagoģija; vardarbība; emocionālā vardarbība; sociālpedagoģiskā darbība; vidusskola; konfliktsituācija