Emisijas kvotas juridiskā daba - Eglāja, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījumā analizēta Eiropas Savienības emisijas kvotas juridiskā daba. Pētījumā noskaidrots, ka Eiropas Savienības tiesībās nav noteikts, kādam tiesību objektam emisijas kvota pieskaitāma; jautājums atstāts dalībvalstu kompetencē. No 2017.gada ES tiesībās emisijas kvota tiks uzskatīta par finanšu instrumentu, taču vienīgi attiecībā uz finanšu instrumentu tirgu regulējumu, bet ne kvotu privāttiesisko raksturu. Latvijas tiesību sistēmā emisijas kvota uzskatāma par bezķermenisku lietu, kas var atrasties personas īpašumā un valdījumā un kā aizsardzībai persona var izmantot civiltiesiskās aizsardzības līdzekļus. Emisijas kvotai atrodoties valsts kontā emisijas reģistrā, tā netiek uzskatīta par civiltiesiskās apgrozības objektu.

The research analyzes the legal nature of an European Union emission allowance. The research founds that European Union law does not determine the legal nature of an emission allowance and it is left to the Member States. From 2017 in European Union law an emission allowance will be regarded as a financial instrument with respect to financial markets regulation without prejudice to the character of an emission allowance in national private law. In Latvian legal system an emission allowance is considered as intangible property that can be owned and posessed by a person and protected by using civil remedies. An emission allowance hold by state is not considered to be an object of private law.
Legal nature of an emission allourance
Keywords: Juridiskā zinātne; emisiju tirdzniecība; ES emisiju tirdzniecības sistēma; emisijas kvota