Instagram un TikTok satura loma Z paaudzes modes izvēles un patērētāju uzvedības veidošanā Latvijā - Lapiņš, Roberts (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba "Instagram un TikTok satura loma Z paaudzes modes izvēles un patērētāju uzvedības veidošanā Latvijā" mērķis ir noskaidrot, kā Instagram un TikTok platformu saturs ietekmē Z paaudzes modes izvēles Latvijā, kā arī identificēt stratēģijas, kas efektīvi veicina patērētāju iesaisti un lēmumu pieņemšanu. Teorētiskā daļa ietver digitālā mārketinga un modes mārketinga stratēģijas, patērētāju uzvedības teorijas un sociālo mediju ietekmi uz sabiedrību un modes nozari. Metodoloģijā iekļauta aptauja, daļēji strukturētās intervijas un kontentanalīze, kur tika analizēti 100 ieraksti no Instagram un TikTok platformām. Rezultāti liecina, ka Z paaudzes patērētājiem būtiski ir vizuāli pievilcīgs un emocionāli saistošs saturs, īpaši uzsverot autentiskumu un lietotāju radītu saturu. TikTok platforma izcēlās ar augstāku iesaistes līmeni, kamēr Instagram tika novērtēts par tā estētisko kvalitāti. Pētījums apliecina, ka veiksmīgas stratēģijas ietver humoru, radošumu un mazāku influenceru iesaisti, lai uzturētu auditorijas uzticību un uzmanību.

The bachelor’s thesis "The Role of Instagram and TikTok Content in Shaping Generation Z’s Fashion Choices and Consumer Behaviour in Latvia" aims to explore how content on Instagram and TikTok influences Generation Z’s fashion choices in Latvia and identify strategies that effectively foster consumer engagement and decision-making. The theoretical part includes digital marketing and fashion marketing strategies, consumer behavior theories, and the impact of social media on society and the fashion industry. The methodology incorporates a survey, semi-structured interviews, and content analysis of 100 posts from Instagram and TikTok. The findings reveal that visually appealing and emotionally engaging content, especially emphasizing authenticity and user-generated content, is crucial for Generation Z consumers. TikTok stood out for its higher engagement rate, while Instagram was valued for its aesthetic quality. The study highlights that successful strategies include humor, creativity, and collaboration with smaller influencers to maintain audience trust and attention.
The Role of Instagram and TikTok Content in Shaping Generation Z’s Fashion Choices and Consumer Behaviour in Latvia
Keywords: Komunikācijas zinātne; sociālie mediji; Z paaudze; modes izvēles; patērētāju uzvedība; digitālais mārketings