Depresijas, trauksmes un aleksitīmijas izpausmes seronegatīvas spondiloartropātijas pacientiem - Karabeško, Elvīra (Latvijas Universitāte, 2022)
Depresija, trauksme un aleksitīmija hroniskiem spondiloartropātijas pacientiem var būtiski ietekmēt dzīves kvalitāti, izraisīt slimības uzliesmojumu, palielināt sāpes un nogurumu, kā arī ierobežot pacienta spēju pareizi lietot zāles un pārvaldīt vispārējo veselību, tāpēc nepieciešams savlaicīgi šos traucējumus diagnosticēt. Mērķis: Novērtēt un salīdzināt depresijas, trauksmes un aleksitīmijas izpausmes un saistību starp seronegatīvas spondiloartropātijas pacientiem un kontrolgrupu. Novērtēt un salīdzināt depresijas, trauksmes un aleksitīmijas izpausmes starp HLA-B27 poz un HLA-B27 neg spondiloartropātijas pacientiem.Šķērsgriezuma pētījums,ietvaros tika veikta anonīmas aptaujas anketēšana sociālā tīkla “Facebook” Artrīta pacientu atbalsta grupā ar Google anonīmās aptaujas palīdzību. Tika izmantotas pašaptaujas anketas: PHQ-9;GAD-7;TAS-20.Datu analīzei un apkopošanai tika izmantota Microsoft Office Excel 2019 programmatūra, IBM SPSS statistics 26.0. Rezultāti: Piedalījās 105 respondenti: 51 ar kādu no SpA grupas slimībām un 54 bija kontroles grupas dalībnieki. Kopā piedalījās 89 sievietes (84,8 %) un 16 vīrieši (15,2 %). Visvairāk respondentu bija vecuma grupā no 26 – 44 g.v. (56,2 %). Visvairāk aleksitīmijas pazīmes tika konstatētas SpA grupā (20,95 % no visiem dalībniekiem), kontroles grupā 31,43 % aleksitīmija netika konstatēta. SpA grupā aleksitīmija visbiežāk bija sastopama sievietēm (33,3 % no visām sievietēm) vecuma grupā no 26 – 44 g.v. SpA grupā prevalē vidēji izteiktas, vidēji smagas un smagas depresijas pazīmes, bet kontroles grupā – vieglas un vidēji izteiktas depresijas pazīmes. SpA grupas respondentiem atzīmējas izteiktākas trauksmes pazīmes, bet kontrolgrupā vismaz divreiz vairāk nav konstatētas trauksmes pazīmes. Pastāv statistiski ticamas atšķirības starp SpA un kontroles grupu pēc depresijas izpausmēm (p < 0,01), aleksitīmijas izpausmēm (p < 0,01) un trauksmes līmeņa izpausmēm (p = 0,04). SpA grupā pastāv vidēji cieša (r = 0,45; p < 0,01), statistiski nozīmīga sakarība starp aleksitīmiju un depresiju un vāja, statistiski nozīmīga korelācijas saikne starp aleksitīmiju un trauksmi (r = 0,33, p = 0,02). Kontroles grupā vāja, statistiski nozīmīga sakarība starp aleksitīmiju un depresiju (r = 0,37; p < 0,01) un vāja, statistiski nozīmīga saistība starp aleksitīmiju un trauksmi (r = 0,29; p = 0,03). Abās grupās ir konstatēta pozitīva, cieša saistība starp depresiju un trauksmi (SpA grupā r = 0,70; p < 0,01; kontroles grupā r = 0,82; p < 0,01). Netika iegūta statistiski nozīmīga atšķirība starp HLA B 27 antigēna pozitīviem un negatīviem spondiloartropātijas pacientiem depresijas, trauksmes un aleksitīmijas izpausmēs (p > 0,05).Sec:Seronegatīvas spondiloartropātijas pacientiem klīniskā praksē būtu jāievieš depresijas un trauksmes skrīnings, jo, laicīgi konstatējot un koriģējot psihiskās sfēras traucējumus, uzlabotos ārstēšanas eārstēšanas efektivitāte. Skrīninga ieviešana nākotnē spētu ievērojami mazināt tēriņus šo pacientu ārstēšanā.

Depression, anxiety and alexithymia in patients with chronic spondyloarthropathies can have a significant impact on quality of life, cause an outbreak, increase pain and fatigue, and limit a patient's ability to use medication and manage general health. Aim: To evaluate and compare the manifestations of depression, anxiety, and alexithymia and the association between seronegative spondyloarthropathy patients and controls. To evaluate and compare the manifestations of depression, anxiety and alexithymia between HLA-B27 pos and HLA-B27 neg spondyloarthropathy patients. Self-survey questionnaires were used: PHQ-9, GAD-7, TAS-20. Microsoft Office Excel 2019 software, IBM SPSS statistics 26.0 were used for data analysis and compilation. Results: 105 respondents participated: 51 with one of the diseases of the SpA group and 54 were members of the control group. A total of 89 women (84.8%) and 16 men (15.2%) participated. Most respondents were in the age group from 26 to 44 years. (56.2%). The highest signs of alexithymia were observed in the SpA group (20.95% of all participants), in the control group 31.43% of alexithymia were not detected. In the SpA group, alexithymia was most common in women (33.3% of all women) in the 26-44 age group. Signs of moderate, severe moderate and severe depression prevail in the SpA group and signs of mild to moderate depression in the control group. Respondents in the SpA group noted more pronounced signs of anxiety, but no more than twice as many signs of anxiety were observed in the control group. There are statistically significant differences between the SpA and control groups in terms of depression (p <0.01), alexithymia (p <0.01) and anxiety (p = 0.04). In the SpA group, there was a moderately close (r = 0.45; p <0.01), statistically significant association between alexithymia and depression and a weak, statistically significant correlation between alexithymia and anxiety (r = 0.33, p = 0.02). . In the control group, there was a weak, statistically significant association between alexithymia and depression (r = 0.37; p <0.01) and a weak, statistically significant association between alexithymia and anxiety (r = 0.29; p = 0.03). There was a positive, strong association between depression and anxiety in both groups (r = 0.70 in the SpA group; r = 0.82 in the control group; p <0.01). There was no statistically significant difference between HLA B 27 antigen positive and negative patients in spondyloarthropathies in terms of depression, anxiety and alexithymia (p>0.05).Conc:Screening for depression and anxiety should be introduced into clinical practice in patients with seronegative spondyloarthropathy, as early detection and correction of psychiatric disorders would improve the effectiveness of treatment. The introduction of screening in the future could significantly reduce spending on the treatment of these patients.
Expression of depression, anxiety and alexithymia in patients with seronegative spondyloarthropathy
Keywords: Medicīna; depresija; trauksme; aleksitīmija; spondiloartropātija