3D galaktikas kartes vizualizēšana - Lazdiņš, Uldis (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā tiek apskatīti algoritmi liela izmēra datu kopas vizualizēšanai ar mērķi izveidot interaktīvu programmu, kas zīmē Eiropas Kosmosa aģentūras publicēto Gaia misijas Piena ceļa galaktikas karti. Publicētā datu kopa satur ap 1,1 miljardu zvaigžņu. Darbā pamatā tiek apskatītas dažas telpiskas koku datu struktūras ātrai un ērtai datu ieguvei no lielām datu kopām un izvēlētā algoritma realizācijas īpašības, kā arī tiek piedāvātas vairākas idejas algoritma uzlabošanai. Darba ietvaros tika izstrādāts vizualizēšanas programmas prototips un ģenerēti testa dati.

The paper looks at algorithms for the visualization of large data sets with the purpose of creating an interactive program that can render the Gaia mission Milky Way galaxy map published by the European Space Agency. The published data set contains approximately 1,1 billion stars. In principal, the paper looks at some spatial tree data structures for fast and convenient access to large data sets and the implementation properties of the chosen algorithm as well as offers several ideas on how to improve it. A prototype for the rendering program was developed and a test data set was generated.
3D galactic map rendering
Keywords: Datorzinātne; oktkoks; kd-koks; telpiska datu struktūra; telpiska datubāze; astronomija