Kopējo cukuru un pentožu noteikšana bērza koksnes hidrotermiskās apstrādes šķidrumos - Briede, Linda (Latvijas Universitāte, 2017)
Kopējo cukuru un pentožu noteikšana bērza koksnes hidrotermiskās apstrādes šķidrumos. Briede L., zinātniskie vadītāji: Dr. chem. Vīksna A. un Dr. sc. ing Aivars Žūriņš, konsultante MSc. Meile K. Maģistra darbs, 55 lappuses, 29 attēli, 10 tabulas, 4 pielikumi, 45 literatūras avoti. Latviešu valodā. Maģistra darbā pētīts, pie kādiem bērza koksnes hidrotermiskās apstrādes apstākļiem, temperatūras un laika, izmainās saturs – sausnei, kopējiem cukuriem un kopējām pentozēm hidrotermiskās apstrādes šķidrumos. Kopējie cukuri noteikti, izmantojot jodometrisko titrēšanu, bet kopējās pentozes – UPLC apvienojumā ar ELSD detektoru. Eksperimentāli noteikti nepieciešamie hromatogrāfijas metodes apstākļi – gradienta izvēle, kolonnas temperatūras un piedevas ietekme uz dažādu ogļhidrātu atdalīšanu.

Determination of total sugars and pentoses in birch wood hydrothermal treatment liquid. Briede L., scientific supervisors: Dr. Chem. Vīksna A. and Dr. sc. ing Aivars Žūriņš, consultant M. Sc. Meile K. Master’s thesis, 55 pages, 29 figures, 4 appendices, 10 tables, 45 literature references. In Latvian. Investigation on the optimal hydrothermal treatment conditions for birch wood – temperature and time was done by monitoring change of dry matter, total sugars and total pentoses in hydrothermal treatment liquids. Amount of total sugars determined by iodometric titration, but amount of total pentoses by UPLC using evaporative light scattering detector. Best chromatographic conditions for sugar determination in birch wood hydrothermal treatment liquids were found by changing the column temperature, eluent and additive.
Determination of total sugars and pentoses in birch wood hydrothermal treatment liquids
Keywords: Ķīmija; CUKURI; KOKSNES HIDROTERMISKĀ APSTRĀDE; UPLC; BEH AMIDE HROMATOGRĀFIJAS KOLONNA; JODOMETRISKĀ TITRĒŠANA