Vecāku separācijas trauksmes saistība ar personības iezīmēm un vecāku novērtēto bērna temperamentu - Litiņa, Malvīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, kādas ir vecāku separācijas trauksmes saistības starp pieaugušo personības iezīmēm un vecāku novērtēto bērna temperamentu. Pētījumā piedalījās 62 dalībnieki, vecumā no 25 līdz 46 gadiem, no kuriem 53 bija sievietes (85,5%) un 9 vīrieši (14,5%). Pētījumā tika izmantotas 3 aptaujas – Pieaugušo separācijas trauksmes aptauja (Adult Separation Anxiety Symptom Questionnaire/ASAD-27), Personības iezīmju aptauja (Big Five Inventory (BFI)) un Bērna temperamenta aptauja (Very Short Form of the Chlidren’s Behavior Questionnaire (CBQ-VSF), kuru aizpildīja bērna vecāks. Pēc šo aptauju aizpildīšanas, vecāki aizpildīja demogrāfisko rādītājus (dzimums, bērna vecums un personīgais vecums). Pētījumā tika novērots, ka separācijas trauksmei ir negatīvas statistiski nozīmīgas saistības ar personības iezīmēm - apzinīgumu un ekstraversiju, un pozitīva statistiski nozīmīga saistība ar neirotismu. Vecāku separācijas trauksmes traucējumiem un vecāku novērtētam bērna temperamentam nav novērotas statistiski nozīmīgas saistības. Saskaņā ar rezultātiem personības iezīmēm - apzinīgumam ir novērojama pozitīvas statistiski nozīmīgas saistības ar vecāku novērtēto bērna temperamentu - reaktivitāti un reakciju kontroli. Personības iezīmei - ekstraversija ir novērojama pozitīva statistiski nozīmīga saistība ar vecāku novērtēto bērnu temperamentu reakciju kontroli. Personības iezīmei - labvēlīgums ir novērojama pozitīva statistiski nozīmīga saistība ar bērna temperamentu - negatīvo emocionalitāti. Personības iezīmei - neirotismam ir novērojama pozitīva statistiski nozīmīga saistība ar vecāku novērtēto temperamentu - negatīvo emocionalitāti.

The aim of the study was to find out the relations between parents' separation anxiety, adult personality traits and the child's temperament as assessed by parents. 62 participants aged 25 to 46 took part in the study, of which 53 were women (85.5%) and 9 were men (14.5%). 3 questionnaires were used in the study - Adult Separation Anxiety Symptom Questionnaire (ASAD-27), Personality Traits Questionnaire (Big Five Inventory (BFI)) and Child Temperament Questionnaire (Very Short Form of the Children's Behavior Questionnaire (CBQ-VSF) ), which was completed by the child's parent.After completing these surveys, parents completed demographics (gender, child's age, and personal age). The study observed that separation anxiety has a negative statistically significant relations with personality traits - conscientiousness and extraversion, and a positive statistically significant relations with neuroticism. No statistically significant associations were observed between parental separation anxiety disorder and parent-rated child temperament. According to the results, personality traits - conscientiousness have positive, statistically significant associations with the child's temperament - reactivity and reaction control as assessed by parents. For the personality trait - extroversion, has a positive statistically significant relations with child's temperament reaction control. The personality trait – agreeableness, has a positive statistically significant relations with the child's temperament - negative emotionality. The personality trait - neuroticism has a positive statistically significant relationship with the child’s temperament - negative emotionality - assessed by parents.
The Relation of Parental Separation Anxiety with Personality Traits and Parent-Rated Child Temperament
Keywords: Psiholoģija; separācijas trauksme; personības iezīmes; bērna temperaments; vecāki; bērni