Latvijas eksporta konkurētspēja - Šusts, Normunds (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba tēma: Izvēlētais temats un tā aktualitāte pamatojama no vairākiem aspektiem. Eksports ir nozīmīgs rādītājs gan mikroekonomikas, gan makroekonomikas līmenī, jo, eksportējot preces un pakalpojumus, ienākumus gūst gan uzņēmēji, gan arī valsts kopumā. Tāpēc Latvijai eksports ir viens no galvenajiem tautsaimniecības attīstības virzītājiem. Darba mērķis ir novērtēt Latvijas eksporta konkurētspēju un izstrādāt priekšlikumus tās paaugstināšanai. Darba mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi: 1. Teorētiski raksturot eksporta konkurētspēju; 2. Veikt Latvijas eksporta konkurētspējas analīzi; 3. Novērtēt Latvijas eksporta konkurētspēju un izstrādāt priekšlikumus tās paaugstināšanai. Izmantojamās pētniecības metodes: 1.Monogrāfiskā metode – literatūras par eksportu un tā konkurētspēju izpēte un analīze; 2.Dokumentu analīze – ar Latvijas ārējo tirdzniecību saistīto dokumentu analīze; 3.Statistiskā analīze – statistikas pārskatu izpēte un analīze. Pētījuma objekts: Latvijas eksports. Pētījuma priekšmets: Eksporta konkurētspēja. Literatūras un datu avotu raksturojums – darba izstrādē izmantotas latviešu un ārvalstu autoru zinātniskās publikācijas un raksti; Latvijas Bankas un citu Latvijas ekonomistu publikācijas un veiktie pētījumi; dažādi statistikas datu avoti – Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes publicētie statistikas dati, Latvijas makroekonomikas apskati, Eurostat dati u.c. Darba apjoms – 74 lapaspuses, 32 attēli un 5 tabulas. Darbā tika izmantoti 66 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: Latvijas eksports, eksporta konkurētspēja, eksporta atbalsts, ārējas tirdzniecības politika.

Research topic: The choice and relevance of the chosen topic is based on several aspects. Exports are an important indicator both at the microeconomic and macroeconomic level, as both businesses and the country as a whole are generating income when exporting goods and services. Therefore, exports to Latvia are one of the main drivers of economic development. The aim of the research is to assess the competitiveness of Latvian exports and to make proposals for its improvement. Research objectives: 1. To theoretically describe export competitiveness; 2. To analyze the competitiveness of Latvian exports; 3. To evaluate the competitiveness of Latvian exports and to make proposals for its improvement. Research Methods: 1. Monographic method - research and analysis of literature on export and its competitiveness; 2. Document analysis - analysis of documents related to Latvia's foreign trade; 3. Statistical analysis - research and analysis of statistical reports. Research object: Latvian exports. Research subject: Export competitiveness. Characteristics of literature and data sources: scientific publications and articles of Latvian and foreign authors were used in the work; Publications and studies conducted by the Bank of Latvia and other Latvian economists; various statistical data sources - statistical data published by the Central Statistical Bureau of Latvia, macroeconomic surveys of Latvia, Eurostat data, etc. Volume of paper - 74 pages, 32 figures and 5 tables. 66 literature sources were used in the research. Keywords: Latvia's export, export competitiveness, export support, foreign trade policy.
Competitiveness of Latvia's export
Keywords: Ekonomika; Latvijas eksports; Eksporta konkurētspēja; Eksporta atbalsts; Ārējās tirdzniecības politika