Arābu pavasara radītā bēgļu problēma Eiropā: vērtējuma tendences - Janukoviča, Agnese (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā tika pētīta tēma Arābu pavasara radītā bēgļu problēma Eiropā: vērtējuma tendences. 2010. un 2011. gadā, aizsākoties arābu tautu protestu vilnim pret valdošajiem režīmiem Vidusjūras dienvidu un austrumu piekrastēs, kas zināms kā “Arābu pavasaris”, Lībijā un Sīrijā notikumi attīstījās kā pilsoņu kari. Sākot jau ar 2011. gadu šie apstākļi spieda daudzus iedzīvotājus pamest savas valstis, par migrācijas galamērķi izvēloties ekonomiski un sociāli daudz attīstītāko Eiropu. Darbā tika pētīts, kā aizvien pieaugošā bēgļu ierašanās, kas savu maksimumu sasniedza 2015. gadā, mainīja valstu ikdienas Eiropā, kā ES un atsevišķas valstis vērtēja šo problēmu caur starptautisko saistību, ekonomiskajiem, sociālajiem un drošības aspektiem, parādot dažādas nostājas gan attieksmē pret bēgļiem, gan problēmas risinājuma redzējumā.

The theme of the thisis work was The refugee problem in Europe caused by the Arab Spring, tendencies of the assessment of the situation. In 2010 and 2011, with the onset of a wave of Arab protests against the ruling regimes on the southern and eastern shores of the Mediterranean, known as the Arab Spring, events in Libya and Syria began to develop as civil wars. Starting with the year 2011, these circumstances forced many residents to leave their countries selecting the economically and socially much more developed Europe as a destination. The study examined how the increasing influx of refugees, which peaked in 2015, changed the daily lives of countries in Europe, how the EU and individual countries assessed the issue through international commitments, economic, social and security aspects, showing different attitudes towards refugees as well as the vision of solving the problem.
The refugee problem in Europe caused by the Arab Spring, tendencies of assessment of the situation
Keywords: Vēsture; Arābu pavasaris; bēgļu krīze Eiropā; ES migrācijas politika; Ženēvas konvencija par bēgļu aizsardzību