Personības iezīmju, subjektīvās labklājības un priekšstata par vēlamo lomu sadalījumu ģimenē saistība ar reproduktīvo uzvedību sievietēm. - Īle, Ilze (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis ir noskaidrot kādas saistības pastāv starp personības iezīmēm, subjektīvo labklājību, priekšstatu par vēlamo lomu sadalījumu ģimenē un reproduktīvo uzvedību sievietēm. Pētījuma izlasi veido 585 sievietes vecumā no 40 līdz 45 gadiem. Pētījuma realizēšanā izmantotas četras metodes – “Latvijas Personības aptauja” (LPA-v3) personības iezīmju novērtēšanai, priekšstata par vēlamo lomu sadalījumu ģimenē aptauja, apmierinātības ar dzīvi skala (AADz) un pašnovērtējuma jautājumi par sievietes reproduktīvo uzvedību un reproduktīvo vēsturi. Pētījumā iegūtie rezultāti norāda, ka pastāv nozīmīga pozitīva saistība starp bērnu skaitu un priekšstatu par vēlamo lomu sadalījumu ģimenē, jo vairāk priekšstats par lomu sadalījumu ģimenē tuvojas tradicionālam, jo sievietei vairāk bērnu. Pozitīva korelācija novērota arī starp subjektīvo labklājību un bērnu skaitu. Subjektīvā labklājība ir statistiski nozīmīgi augstāka sievietēm ar egalitāru priekšstatu par vēlamo lomu sadalījumu ģimenē. Personības iezīmes saistās ar reproduktīvo uzvedību vairākos faktoros un to apakšskalās.

The aim of this study was to observe whether there are correlations between personality traits, subjective well-being, gender role attitudes and reproductive behavior in women. 585 women aged from 40 to 45 years participated in the study. To reach the aim of the study following methods were used – “Personality inventory of Latvia” (LPA-v3) to assess personality traits, Satisfaction with Life Scale to assess subjective well-being, Traditional Gender Role attitudes (GRAs) to assess gender role attitudes and self-assessment questions to assess women’s reproductive behavior and history. Results show, that traditional gender role attitudes are related to more children as is higher subjective well-being. Women with egalitarian gender role attitudes rated their subjective well-being higher than traditional women. Personality traits are related to reproductive behavior both in some personality factors and their sub-scales.
Personality traits, subjective well-being, family roles orientation and reproductive behavior in women.
Keywords: Psiholoģija; personības iezīmes; subjektīvā labklājība; lomu sadalījums ģimenē; auglība; reproduktīvā uzvedība