Nekustamā īpašuma nodoklis un tā aprēķināšanas kārtības īpatnības Latvijā un ārvalstīs - Goluboviča, Aļona (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba temats ir “ Nekustamā īpašuma nodoklis un tā aprēķināšanas kārtības īpatnības Latvijā un ārvalstīs”. Maģistra darba mērķis - izpētīt nekustamā īpašuma nodokļa vēsturisko attīstību, tā aprēķināšanas metodiku Latvijā un atsevišķās ārvalstīs un izstrādāt priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa pilnveidošanai. Šogad (2010.) tiek ieviests nodoklis uz dzīvojamām platībām un palielināta nodokļa likme zemei, ēkām, inženierbūvēm no 1 % līdz 1,5 %. Nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu palielināšana nav taisnīga, jo tā nenodala turīgos no trūcīgajiem, un šis pieaugums skars visus sociālos slāņus vienā. Nekustamā īpašuma nodokļa likmes palielināšana zemei palielina ieņēmumus valsts budžetā, bet var bremzēt ražošanu un patēriņu. Maģistra darbā iegūtie rezultāti norāda uz nepieciešamību pēc nekustamā īpašuma nodokļa politikas uzlabošanas un pilnveidošanas, jo pašreizējā nekustamā īpašuma nodokļa likme pie aktualizētajām kadastrālām vērtībām bremzē ražošanu un patēriņu. Svarīgākas informācijas avoti ir likumdošana, autoru atziņas un interneta resursi. Atslēgvārdi: nekustamā īpašuma nodoklis, kadastrālā vērtība, nekustamā īpašuma nodokļa likmes.

The theme of master’s paper is „Real estate tax and the issues of its calculation into Latvia and foreign countries”. The aim of master’s paper is to investigate the historical development of real estate tax, the methodology of its’ calculating into Latvia and separate foreign countries, as well as to give recommendations for the real estate development. In this year (2010.) the tax on living space, as well as the increased tax on land, buildings and engineering structures has been enforced (from 1% until 1, 5%). The increase of real estate tax is not equitable, because it does not divide prosperous from indigents. This increasing will affect all social positions. The increase of real estate tax on land increases incomes to state budget, but it can break both manufacturing and consumption. The results mastered into master’s paper shows the necessity for real estate tax policy improvement and development, because present real estate tax under updated cadastral value brakes both manufacturing and consumption. The main sources of information are legislation, authors’ conclusions and Internet sources. Key words: real estate tax, cadastral value, real estate tax rates.
Real estate tax and the issues of its calculation into Latvia and foreign countries
Keywords: Ekonomika