Ergonomiskie darba vides riska faktori un to loma muguras slimību attīstībā operāciju māsām - Stojanovska, Irina (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Ergonomiskie darba vides riska faktori un to loma muguras slimību attīstībā operāciju māsām”. Mūsdienās visās slimnīcās ir jaunākās un modernākās iekārtas, kā arī visi iespējamie palīglīdzekļi pacientu aprūpei un medicīnas personāla darbavietas aprīkojumam, tomēr ne visi spēj sekot līdzi pareizai, ergonomiskai vides iekārtošanai un izmantot visus iespējamos palīglīdzekļus, lai atvieglotu un sargātu muguru. Operāciju zālē strādājošām māsām ikdienā ir jāsastopas ar smagumu celšanu, pacientu pārvietošanu, instrumentēšanu, kas lielā mērā ietekmē māsas fizisko veselību un spēlē lielu lomu muguras slimību attīstībā. Darbs ir izstrādāts LU Medicīnas fakultātē studiju programmas “Māszinības” ietvaros. Darba mērķis ir izpētīt ergonomiskos darba vides riska faktorus un to lomu muguras slimību attīstībā operāciju māsām. Tika pielietota kvalitatīvā pētniecības metode. Izvirzīts pētījuma jautājums – kādi ir ergonomiskie darba vides riska faktori un to loma muguras slimību attīstībā operāciju māsām? Darba teorētiskajā daļā ir apkopota un analizēta informācija par ergonomikas jēdzienu, slodzes ergonomiku, operāciju zāles darba vidi, darba vides faktori un to loma muguras slimību attīstībā operāciju māsām. Pamatojoties uz pētījuma rezultātu analīzi secināts, ka operāciju māsu praksē ergonomiskie darba vides riska faktori, kuru loma muguras slimību attīstībā ir – smagumu celšana (pacientu pārvietošana, pacientu pozicionēšana, smagu instrumentu konteineru pārvietošana), piespiedu pozas – ilgstoši stāvot pie operāciju galda instrumentējot operāciju māsas tiek spiestas ilgstoši stāvēt piespiedu pozās. Šis viss spēlē lielu lomu muguras slimību attīstībā, muguras sāpju attīstībā. Bakalaura darbs sastāv no 5 nodaļām un 6 apakšnodaļām. Darbs sastāv no 51 lapaspusēm, 2 attēliem, 1 pielikumiem, darbā izmantoti 40 literatūras avoti.

The topic of the bachelor's work is "Ergonomic work environment risk factors and their role in the development of back diseases in operation room nurses". Today, all hospitals have the latest and most advanced medical equipment, as well as all possible devices for patient care and medical staff workplace equipment, but not everyone is able to follow the correct ergonomic design and use all possible solutions to lighten and protect the back. Nurses working in the operating room have to deal with weight lifting, patient transfer, working with surgical instruments on a daily basis, which greatly affects the physical health of the nurse and plays a major role in the development of back diseases. The work has been developed at the Faculty of Medicine of the University of Latvia within the study program “Nursing”. The aim of the study is to investigate the ergonomic risk factors of the work environment and their role in the development of back diseases in nurses. A qualitative research method was used. The research question is – what are the ergonomic risk factors of the work environment and their role in the development of back diseases in nurses? The theoretical part of the dissertation summarizes and analyzes information on the concept of ergonomics, load ergonomics, operating room work environment, work environment factors and their role in the development of back diseases for operating room nurses. Based on the analysis of the research results, it is concluded that in the practice of operating nurses ergonomic work environment risk factors, the role of which in the development of back diseases is - lifting (moving patients, positioning patients, moving heavy instrument containers), forced postures are forced to stand in forced positions for a long time. All this plays a big role in the development of back diseases, back pain. The bachelor's thesis consists of 9 chapters and 6 subsections. The work consists of 51 pages, 2 images, 1 attachments, 40 sources of literature are used in the work.
Ergonomic work environment risk factors and their role in the development of back diseases in operation room nurses
Keywords: Medicīna; ergonomiskie darba vides faktori; operāciju māsas; slodzes ergonomika; muguras slimības