Kvalitatīva miega nozīme sporta spēļu atlētiem - Mežulis, Edvards Reinis (Latvijas Universitāte, 2023)
Sports ir tendēts uz nepārtrauktu attīstību, līdz ar to, lai mūsdienu atlēti varētu uzstādīt arvien jaunus rekordus, ir nepieciešams pievērst pastiprinātu uzmanību ne tikai atlēta fiziskajai sagatavotībai un mentālajai noturībai, bet arī kvalitatīvai atpūtai un miegam, ko nereti atstāj novārtā. Pētījumā tiek aprakstīta tēma par miegu, tā nepieciešamību un kā tas ietekmē sportistu sniegumu. Pētījumā piedalījās 10 dalībnieki – augstas klases sportisti. Pētījuma ietvaros tika izveidota miega anketa (miega dienasgrāmata), lai noskaidrotu atlētu miega kvalitāti, tika izveidots vizuālās meklēšanas tests, lai noskaidrotu, cik ātri un precīzi atlēts ir spējīgs atrast konkrētu objektu un iekļauta uzmanības diapazona noteikšanas anketa, lai noskaidrotu atlētu uzmanības diapazonu. Pētījuma mērķis – noteikt kā miega kvalitāte ietekmē koncentrēšanās spējas un reakcijas ātrumu.

Sport is constantly evolving, so for today's athletes to set ever new records, it is necessary to pay more attention not only to the athlete's physical fitness and mental endurance, but also to rest and sleep, which is often neglected. Study describes the topic of sleep, its need and how it affects the performance of athletes. As part of the study, 10 high-class athletes took part in the study. Therefore, a sleep diary was created to determine the quality of the athlete’s sleep, a visual search test was created to find out how quickly and accurately the athlete can find a specific object, and an attention span determination questionnaire was included to find out the athlete’s attention range. The purpose of the study is to determine how sleep quality affects concentration and reaction speed.
The importance of sleep quality for sports athletes
Keywords: Sporta zinātne; Miegs; Miega nozīme; Atlēti; Sportiskais sniegums; Reakcijas ātrums