Suspendēšanas veicinātas fāžu pārejas izmantošanas iespējas florafūra beta formas piemaisījumu kvantificēšanai alfa formā - Paškova, Olga (Latvijas Universitāte, 2013)
Ftorafūrs ir farmaceitiski aktīvā viela. Tā kā lielai daļai farmaceitiski aktīvo vielu piemīt polimorfisms, nepieciešams noteikt vienas polimorfās formas piemaisījumu daudzumu otrā polimorfā formā. Darbā šķīdinātāju ietekmes uz ftorafūra α un β formu savstarpējo fāžu pāreju noteikšanai tika izmantota suspendēšanas metode. Suspendēšanu veica pieciem α un β formu maisījumiem ar atšķirīgu formu attiecību 7 dažādos šķīdinātājos. Darbā tika noskaidrota metanola, izopropanola, acetona, toluola, ūdens, cikloheksāna un 1,4-dioksāna ietekme uz ftorafūra α un β formu savstarpējo fāžu pāreju, kā arī tika piemeklēti apstākļi vienas formas piemaisījumu kvantificēšanai citā formā. Polimorfo fāžu pārejas noteikšanai tika izmantota pulvera rentgedifraktometrijas metode. Fāžu attiecības aprēķināšanai tika lietota Rietvelda metode.

Tegafur is a pharmaceutical drug. Since a major amount of pharmaceutical drugs are polymorphs, it is necessary to detect one polymorph trace in another. The paper describes the effect of 7 different solvents on tegafur α and β forms phase transition during slurrying. The experiments were made based on five mixtures with different α and β form ratio. The effect of ethanole, isopropanole, acetone, toluene, water, cyclohexane and 1,4-dioxane on tegafur α and β forms phase transition was defined. Also the method of β tegafur trace amount quantification in α tegafur was worked out. Powder X-ray diffractometry was used to determinate direction of the phase transition. For calculation of phase dependencies Rietveld method was used.
Slurry bridging induced phase transition usage opportunities in beta tegafur trace amount quantification in alpha tegafur
Keywords: Ķīmija