Svešvārdu izmantošana plašsaziņas līdzekļos - Novinska, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā tiek analizētas atkāpes no normas svešvārdu lietojumā plašsaziņas līdzekļos. Darbs satur šo atkāpju klasifikāciju un izskaidrojumus, kāpēc šis atkāpes tiek pieļautas. Bakalaura darbā tiek pētīti arī iemesli, kāpēc valodas lietotāji izvēlas lietot svešvārdus, nevis mantotus vārdus. Darbs sastāv no sešām nodaļām. Pirmajā nodaļā ir doti svešvārdu un plašsaziņas līdzekļu definīcija. Otrajā nodaļā tiek skatīti svešvārdu piemēri, kuros ir atkāpes no normas. Trešajā nodaļā tiek analizēti liekvārdības gadījumi. Ceturtajā nodaļa tiek analizēta saistība starp sakrālo valodu un svešvārdu lietojumu. Piektajā nodaļā dotas garas svešvārdu virknes un sestajā nodaļā tiek analizēti svešvārdi, kuri ir lietoti eifēmismu aizstāšanai. Atslēgvārdi: svešvārdi, plašsaziņas līdzekļi, atkāpes no valodas normas, eifēmismi, valodas nāve.

Bachelor’s paper analyzes deviation from the norms for the use of loan words in mass media. The paper contains the classification of this deviation and an explanation of why this deviation is takes place. Bachelor’s paper also examines the reason why language users prefer to use loan words rather than words from mother tongue. Paper consists of six chapters. The first chapter gives the definition of loan words and mass media. In the second chapter deviations from the norms of standard language are analyzed. The third chapter analyzes redundancy of loan words. The fourth chapter examines relationship between sacred language and the use of loan words. The fifth chapter gives long strings of loan words and the sixth chapter analyzes loan words that are used as euphemisms. Keywords: loan words, mass media, deviations from the norms, euphemisms, language death.
Use of Loan Words in Mass Media
Keywords: Filoloģija