[Fe(CN)6 ]3-/ [Fe(CN)6 ]4- redokselektroda īpašības mainīga jonu spēka apstākļos - Fjodorovs, Pavels (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā veikti redokselektroda [Fe(CN)6]4- / [Fe(CN)6]3- potenciāla mērījumi plašā oksidētās un reducētās formu koncentrāciju un koncentrāciju attiecību diapazonā, papildus šķīdumu jonu spēku izmainot ar K2SO4 piedevu un šķīdumu dažādā pakāpē piesātinot ar skābekli. Elektroda potenciālu atkarību no jonu spēka ar inertu gāzi izpūstiem šķīdumiem un atkarībā no elektrolīta dažādām koncentrācijām un koncentrāciju attiecībām ir iespējams aprakstīt ar Debaja – Hikeļa teorijas 2. tuvinājuma vienādojumu, kas papildināts ar empīrisko jonu spēka pakāpes funkciju: log⁡〖γ= (- 0,51 〖∙ z〗^2 ∙ √μ)/(1+1,01 ∙ √μ)〗+ 0,03 ∙ μ^0,58 Noteikts, ka atšķaidītos sarkanās - dzeltenās asinssāls šķīdumos skābekļa klātbūtnē veidojas jauktais elektrodu potenciāls. Šķīdumu līdzsvara gadījumā ar gaisu, ar skābekļa ietekmi uz elektroda potenciālu varētu nerēķināties, ja šķīdumu koncentrācija ir lielāka par 1,00  10-3 M. Tika izvērtēta dotās sistēmas efektivitāte, kā arī tika atrasti būtiskākie traucējošie faktori, kas ievērojami maina potenciāla vērtību. Eksperimentālo datu apstrādē tika lietota daudzparametru optimizācijas programma MS Excel Solver.

It has been performed measurements of potential of redox electrode [Fe(CN)6]3 / [Fe(CN)6]4- in wide ox – red forms concentration, and in range of ration concentration, changing the ion force of additional liquid with additive K2SO4 and saturating liquid in different grade by oxygen. It was possible to describe dependence of electrode potential, from ion forces with blown by inert gases liquid, with Debaja – Hikela equation of second approximation, improved by ion force degree function: log⁡〖γ= (- 0,51 〖∙ z〗^2 ∙ √μ)/(1+1,01 ∙ √μ)〗+ 0,03 ∙ μ^0,58 It has been established that in diluted the red – yellow „blood salt” solutions forms mixed electrode potential. It cannot take into account influence of oxygen on potential of electrode if liquid concentration is bigger than 1, 00  10-3 M. in case of equilibrium of liquid with air. It has been assessed efficiency of given system, it has been found essential disturbing, factors that change value of potential considerably. It has been used multi – parameter optimizing program MS Excel Solver.
[Fe(CN)6 ]3-/[Fe(CN)6 ]4- redoxelectrode properties in changing ionic strength conditions
Keywords: Ķīmija