Covid - 19 pandēmijas ietekme uz cukura diabēta pacientu dzīves kvalitāti - Jekoviča, Anda Beāte (Latvijas Universitāte, 2023)
Cukura diabēts ir sarežģīta endokrinoloģiska saslimšana. Tās izplatība gan Latvijā, gan citur pasaulē turpina palielināties, un tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadam saslimušo skaits pasaulē sasniegs gandrīz 650 miljonus cilvēku. Nepareiza vai nepietiekama slimības kontrole var rezultēties ar dažādu vēlīno komplikāciju un blakusslimību attīstību. Darba mērķis ir noskaidrot kā Covid-19 pandēmijas laikā piedzīvotās dzīvesveida izmaiņas ir ietekmējušas cukura diabēta pacientu dzīves kvalitāti, tai skaitā slimības gaitu un blakus slimību attīstību. 32 % farmācijas speciālistu un 60 % ārstu anketās norādīja, ka pandēmija ir pasliktinājusi CD pacientu aprūpi. Kaut arī 11 % pacientu uzskata, ka Covid-19 pandēmija ir ietekmējusi viņu CD slimības gaitu, 22 % ārstu norādīja, ka pandēmijas laikā ir manījuši vēlīno komplikāciju skaita palielinājumu.

Diabetes is a complex endocrinological disease. Its prevalence in Latvia and the world continues to increase, and by 2030 the number of people with diabetes in the world is expected to reach nearly 650 million. Incorrect or insufficient disease control may result in the development of various late complications and co-morbidities. The aim of this study is to find out how changes in lifestyle experienced during the Covid-19 pandemic have impacted the quality of life of diabetes patients, including the course of the disease and development of co-morbidities. 32 % pharmacy specialists and 60 % of physicians indicated in survey that the pandemic worsened the care of diabetes patients. While only 11 % of patients believe the Covid-19 pandemic affected the course of their disease, 22 % of physicians said they noticed the increase in diabetes late complications during the pandemic.
Covid- 19 pandemics effect on the quality of life diabetic patients
Keywords: Farmācija; cukura diabēts; Covid-19; antidiabētiskie medikamenti; DID; vēlīnās komplikācijas