Pašapkalpošanās prasmju veicināšana bērniem 2-3 gadu vecumā pirmsskolas izglītības iestādē - Sileniece, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma: pašapkalpošanās prasmju veicināšana bērniem 2-3 gadu vecumā pirmsskolas izglītības iestādē. Tēmas aktualitāti nosaka tas, cik nozīmīga ir pašapkalpošanās prasmju apguve pirmsskolas vecumā, jo tiek būtiski veicināta bērna pašapziņas attīstība, kā arī, tiek sekmēta spēja pašam iesaistīties ikdienas situācijās. Atslēgas vārdi: pašapkalpošanās prasmes, pirmsskola, 2-3 gadu vecumposms. Darba mērķis: teorētiski analizēt un praktiski pētīt 2-3 gadus vecu bērnu pašapaklpošanās prasmju veicināšanu pirmsskolas izglītības iestādē. Darbā ir divas daļas. Teorētiskajā daļā tiek analizēta literatūra par bērna attīstību 2-3 gadu vecumā, pašapkalpošanās prasmju būtība, to veidi, kā arī, pirmsskolas izglītības iestādes loma šo prasmju veicināšanā. Darba otrajā daļā tiek veikts pētījums. Pēc pētījuma veikšanas, darba autore secina, ka bērnu pašapkalpošanās prasmes pirmsskolas izglītības iestādē tiek veicinātas, ja pedagogs izmanto dažādus pedagoģiskos paņēmienus- didaktiskās spēles, rotaļas, atgādnes, dziesmu dziedāšana, kā arī uzslavas. Darbs sastāv no: 40 lpp, 13 attēliem, 4 tabulām, 32 izmantotās literatūras avotu saraksta latviešu un angļu valodā, 1 pielikums.

Title of the Qualification Paper: Promoting Self-Care Skills in Children Aged 2–3 Years in a Preschool Educational Institution The relevance of the topic lies in the importance of acquiring self-care skills in early childhood, as it significantly contributes to the development of the child’s self-esteem and fosters their ability to independently engage in everyday situations. Keywords: self-care skills, preschool, 2-3 year age group. Aim of the paper: to theoretically analyze and practically study the promotion of self-care skills in children aged 2–3 years in a preschool educational institution. The paper consists of two parts. The theoretical part analyzes literature on the development of children aged 2–3 years, the essence and types of self-care skills, as well as the role of the preschool educational institution in promoting these skills. In the second part, a study is conducted. After carrying out the research, the author concludes that children's self-care skills in preschool are effectively promoted when the teacher uses a variety of pedagogical methods—didactic games, role play, visual reminders, singing songs, and giving praise. The paper consists of: 40 pages, 13 images, 4 tables, and a list of 32 literature sources in Latvian and English, 1 appendix.
Promoting self-service skills for children aged 2-3 in a preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; pašapkalpošanās; prasmes; pirmsskola; 2-3 gadu vecumposms