Vecāku izdegšanas saistība ar līdzjūtību pret sevi un uztverto sociālo atbalstu bērnu ar invaliditāti un īpašas kopšanas nepieciešamību vecākiem - Šmite, Andra (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis ir izpētīt saistības starp vecāku izdegšanu, līdzjūtību pret sevi un izjusto sociālo atbalstu vecākiem, kuri audzina bērnu ar invaliditāti un īpašas kopšanas nepieciešamību, kā arī noskaidrot, vai šo psiholoģisko konstruktu mērījumi un demogrāfiskie rādītāji prognozē vecāku izdegšanas pakāpi. Pētījumā piedalījās 124 vecāki, kuri aprūpē bērnu ar invaliditāti un īpašas kopšanas nepieciešamību un tajā izmantotas trīs aptaujas: Vecāku izdegšanas skala, Līdzjūtības pret sevi skala un Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta skala. Pētījuma rezultātā ir secināts, ka vecākiem, kuri audzina bērnus ar invaliditāti un īpašas kopšanas nepieciešamību, pastāv statistiski nozīmīgas negatīvas saistības starp vecāku izdegšanu un līdzjūtību pret sevi / uztverto sociālo atbalstu, kā arī statistiski nozīmīgas pozitīvas saistības starp līdzjūtību pret sevi un uztverto sociālo atbalstu. Augstāka līdzjūtība pret sevi un uztvertais sociālais atbalsts ir statistiski nozīmīgi vecāku izdegšanas prognozētāji, vienlaikus, augstāka līdzjūtība pret sevi statistiski nozīmīgi prognozē uztverto sociālo atbalstu.

The purpose of this study is to investigate the relationship between parental burnout, self-compassion and perceived social support for parents raising a child with a disability and the need for special care, and to determine whether these variables and demographic data predict parental burnout. The study involved 124 parents caring for children with disabilities and the need for special care. Parental Burnout asessment, Self-Compassion Scale and Multidimensional scale of Perceived Social Support were used to measure the variables. The results of the study reveal statistically significant negative correlation between parental burnout and self-compassion / perceived social support and statistically significant positive correlation between self-compassion and perceived social support. Higher self-compassion and perceived social support are statistically significant predictors of parental burnout, while higher self-compassion is a statistically significant predictor of perceived social support.
Relationships among Parental Burnout, Self-Compassion and Perceived Social Support for Parents of Children with Disabilities and the Need for Special Care
Keywords: Psiholoģija; vecāku izdegšana; izdegšana vecāka lomā; izdegšana; līdzjūtība pret sevi; uztvertais sociālais atbalsts