Ziedu motīvi pasaku grāmatu ilustrācijās - Kozlovska, Adele (Latvijas Universitāte, 2024)
Viens no spēcīgākajiem līdzekļiem, ar ko ietekmēt potenciālo literatūras patērētāju, ir grāmatas vāks un tā vizuālais noformējums, tāpēc diplomdarba centrālais izpētes objekts ir ziedu motīvi pasaku grāmatu ilustrācijās. Izvirzītais darba virsmērķis ir izstrādāt dizainu Annas Sakses grāmatai “Pasakas par ziediem”. Darba teorētiskajā daļā veikta literatūras un avotu analīze, lai pilnvērtīgi sasniegtu izvirzītos darba uzdevumus. Tiek pētīta gan poligrāfijas attīstības vēsture no pirmsākumiem līdz pat mūsdienām un kā tā ietekmējusi sabiedrību. Autore apskata raksturīgākās stilistikas iezīmes, kas novērojamas ilustrāciju izstrādē. Pēc teorijas apkopošanas tiek veikta 33 dizaina paraugu analīze, kur darba autore gūst zināšanas, lai pilnvērtīgi veidotu dizainu Annas Sakses grāmatai “Pasakas par ziediem”.

Timelessly, one of the most powerful means to influence a potential literature consumer is the book cover and its visual design. Therefore, the central research object of this thesis is the floral motifs in fairy tale book illustrations. The main objective of this work is to design the cover for Anna Sakse's book “Flowers: Fairy Tales”. In the theoretical part of the work, literature and source analysis is conducted to fully achieve the outlined objectives. The history of printing development from its beginnings to the present day and its impact on society is examined. The author reviews the most characteristic stylistic features used in the creation of illustrations. Following the compilation of the theory, an analysis of 33 design samples is carried out, from which the author gains knowledge to fully develop her own design project for Anna Sakse's book “Flowers: Fairy Tales”.
Floral motifs in fairy tale book illustrations
Keywords: Mākslas zinātne; Anna Sakse; grāmatu ilustrācijas; Pasakas par ziediem; vizuālās mākslas tehnikas; tipogrāfija