Transporta radītā trokšņa līmeņa novērtējums Jaunbiķeros (Rīgā) - Priede, Enija (Latvijas Universitāte, 2013)
Satiksmes radītais troksnis ir nozīmīga pilsētvides problēma. Paaugstināts trokšņa līmenis, īpaši nakts laikā, izraisa miega traucējumus (bezmiegu), samazina darbaspējas, un ir nozīmīgs faktors dažādu sirds un asinsvadu slimību attīstībai. Satiksmes radītais troksnis ir galvenais vides trokšņa avots visās lielākajās Eiropas Savienības aglomerācijās. Izmantojot tiešo trokšņa mērīšanu, tika veikts transporta radītā trokšņa līmeņa novērtējums jaunam ceļa posmam, “Jaunbiķeros” (Rīgā). Iegūtie rezultāti tika salīdzināti ar MK noteikumos noteiktajiem trokšņa robežlielumiem, un liecina par paaugstinātu trokšņa līmeni, neatkarīgi no nedēļas diena vai dienas perioda. Nozīmīgāko trokšņa piesārņojumu rada vieglās automašīnas. Atslēgasvārdi: troksnis, trokšņa piesārņojums, satiksme, samazināšanas pasākumi, trokšņa barjeras

Urban road-traffic noise is a major problem in the urban environment. Increased noise levels, especially at night, causes sleep disturbance (insomnia), reduces work capacity, and is an important factor in the development of cardiovascular disease. Traffic noise is a major noise source in all the major agglomerations of European Union. Direct noise measurement advantages were used to make traffic caused noise assessment for a new section of road in “Jaunbikeri” (Riga). The results were compared with the noise limits set by The Cabinet of Ministers, and shows increased noise levels regardless of the day of week or time of the day. The major noise pollution is created by the passenger cars. Keywords: noise, noise pollution, traffic, reduction measures, noise barriers
Traffic induced noise pollution assesment in Jaunbiķeri (Riga)
Keywords: Vides zinātne