Depositional environment of the tidally-dominated transgressive succession: Rēzekne and Pärnu regional stages, Baltic devonian basin - Tovmasjana, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2013)
Disertācijas pētijumu tēma ir veltīta Rēzeknes un Pernavas reģionālo stāvu nogulumu fāciju pētījumiem un to uzkrāšanās vides rekonstrukcijai Baltijā. Agrākie pētījumi šajā devona klastisko nogulumu slāņkopas daļā tika veltīti galvenokārt litoloģiskiem, mineraloģiskiem un stratigrāfiskiem pētījumiem, kā arī nogulumu sastāva pētījumiem baseina austrumdaļā. Detalizēti pētījumi ar mērķi rekonstruēt kopējo baseina attīstību līdz sim netika veikti. Tādēļ, Rēzeknes un Pērnavas reģionalo stavu slāņkopas veidošanas apstākļi bija maz zināmi, kā arī diskutabli. Pēdējo desmit gadu laikā fāciju analīzes loma seno baseinu rekonstrukcijās tika plaši pielietota vidus un augšdevona klastiskās slāņkopas pētījumos. Disertācijas darba gaitā, kuras rezultāti balstās uz fāciju analīzi un secību stratigrāfijas pamatprincipu pielietošanu, tika secināts, ka Rēzeknes un Pērnavas laikposmos Baltijas devona baseinā nogulumu uzkrāšanos stingri noteica plūdmaiņu procesi, un kopumā transgresīvajā sistēmā veidojās estuāri, un attīstījās plaši plūdmaiņu līdzenumi.

The subject of the thesis focuses on the interpretation of the depositional environments of Rēzekne and Parnu siliciclastic succession of the Baltic Devonian Basin. Previous studies of this succession were based mainly on lithological, mineralogical and stratigraphical data, as well as to some sedimentological description of deposits in the eastern parts of the basin. To date no detailed overall synthesis of the depositional environment of the entire succession existed. Thus, the larger palaeoenvironmental setting of Rēzekne and Pärnu Basins remained the subject of discussion and re-evaluation. In the past decade, the role of facies analysis studies in reconstruction of palaeoenvironments of Middle to lower Upper Devonian has been emphasised. The findings of the thesis, based on detailed facies analyses and sequence stratigraphic implications, indicate that the succession was deposited under the strong dominance of tidal processes in transgressive estuarine and tidal flat settings.
Nogulumu sodimentācijas apstākļi plūdmaiņu kontrolētā transgresīvā baseinā: Baltijas devona Rēzeknes un Pērnavas reģionālie stāvi
Keywords: Ģeoloģija; Geology; facies analysis; sedimentary environments; tidal processes; estuaries; tidal flats; fāciju analīze; sedimentācijas vide; plūdmaiņu procesi; estuāri; plūdmaiņu līdzenumi