Likumiskās zemes noma dzīvojamo māju apsaimniekošanas un pārvaldīšanas attiecībās - Stafecka, Antra (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvijas Republikā īpašuma tiesību atjaunošanas un dzīvojamo māju privatizācijas rezultātā kā specifiska problēma ir izveidojies dalītais īpašums – dzīvojamā ēka pieder vienam īpašniekam vai daudziem dzīvokļu īpašniekiem, bet zeme – citam īpašniekam. Lai gan speak esošās tiesību normas paredz, ka zeme un uz tās esošās ēkas ir vienots un nedalāms īpašums, atdodot zemi tās vēsturiskajiem īpašniekiem un savukārt – dzīvokļus ļaujot privatizēt dzīvokļu iedzīvotājiem, valsts ir radījusi situāciju, ka liela daļa tās iedzīvotāju dzīvo likumiskās nomas attiecībās. Likumiskā zemes noma ir attiecības, kuras spēkā esošajās tiesību normās noteiktas kā zemes noma, lai gan to pamatā starp pusēm nav noslēgta nomas līguma. Tiesību normās pusēm uzlikts pienākums vienoties par attiecību izteikšanu tieši zemes nomas līguma formā. Tā kā zeme, uz kuras atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamā ēka, nav izņemta no privāttiesiskās apgrozības, daudzos gadījumos šo zemi no vēsturiskajiem īpašniekiem ir ieguvušas personas, kuras veic komercdarbību ar zemes iznomāšanu. Iedziļinoties zemes gabala, uz kura atrodas dzīvojamās māja, īpašnieka, dzīvojamās mājas apsaimniekotāja un pārvaldnieka, un dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku un dzīvojamās mājas īpašnieku attiecībās, nākas saskarties ar dažādām nepilnībām spēkā esošajos normatīvajos aktos, likumiskās zemes nomas pamata esamību un nepieciešamību izvērtēt likumiskās zemes nomas dalībnieku atbildību, tiesības un pienākumus. Autores bakalaura darba mērķis ir definēt likumisko zemes nomu, vērst uzmanību uz nepieciešamību mainīt atbildīgās personas likumiskās zemes nomas realizēšanā apsaimniekošanas un pārvaldīšanas attiecībās, kā arī ar to saistīto tiesību normu izvērtēšana.

Title of the Bachelor Theses – „Land leas based on law in residential building manigement and administration”. In the Republic of latvia in a restoration of property rights and residential building privatization problem has developed in a distributes iestate – residential building owned by one owner, but the land under and around residential building – by onother owner. Existing legal provisions stipulates that the land and existing residential building on it is a single and indivisible property. Giving land to its historical owners and allowing to other persons to privatize residential building, in a state has been created a situation where a large proportion of population lives in a land lease, which is based on law, relation. Analysing relationship between land owner, residential building owner, residential building manager and residential building apartament owners, need to consider the land leases based on law members liability, rights and obligations. Authors aim of the Bachelor Theses is to define the land lease based on law , to draw attention to te need to change the responsible person in land lease based on law in residential building manigement and administration, as well as the related law review.
Land Lease Based on Law in Residential Building Management and Administration
Keywords: Juridiskā zinātne