Hepatoprotektoru izmantošana Rīgā - Bula, Milana (Latvijas Universitāte, 2021)
Īpašu vietu hepatobiliāru patoloģiju ārstēšanā aizņem zāles, kas pieder hepatoprotektoru grupai. Tā ir dažādu izcelsmes zāļu preparātu grupa, kuru darbība ir vērsta uz homeostāzes atjaunošanu hepatocītos, aktivitātes normalizāciju un reparatīvo reģeneratīvo procesu stimulāciju aknās. Pateicoties šādiem efektiem hepatoprotektori tiek lietoti aknu slimībām, patoloģijas un komplikācijas aknu bojājumos, kā arī kā medikamentozes aizsega veids, lietojot zāles, kas kaitē aknām. Pārskatā ir parādīta hepatoprotektoru klasifikācija, darbības mehānisms, augu un dzīvnieku izcelsmes preparātu klīniskās farmakoloģijas īpatnības, ārstnieciskie līdzekļi, kas satur esesenciālas fosfolipīdas, un citas grupas. Tāpat tiek izskatīti arī jautājumi par zāļu drošību ārstēšanā ar hepatoprotektoriem.

Hepatoprotectors take a particular area when treating hepatobiliary disease. This sort of drugs come from distinct background, which act is directed at renewing homeostasis in hepatocytes, whom boosts body resistance to the efficiency of pathogenic factors, and ordinary dynamic operstion of encouraging reparative and regenerative way in liver. Owing to such consequence hepatoprotectors utilise for liver diseases, the pathology of the inner organs, complex liver damage, also as a process of medic cover exploit drugs influence the liver. The survey presents breakdown, mechanisms of act of hepatoprotectors, clinical pharmacology herbal drugs, animal background, drugs retain fundamental phospholipids and of another kind drugs and security of hepatoprotectors.
Hepatoprotector usage in Riga
Keywords: Farmācija; hepatoprotektori; farmakoloģiskās īpašības; indikācijas; zāļu blakusparādības; zāļu mijiedarbība