Kukuļņemšanas un kukuļdošanas noziedzīgo nodarījumu krimināltiesiskais raksturojums - Ozoliņš, Uldis (Latvijas Universitāte, 2010)
. Kukuļņemšanas un kukuļdošanas noziedzīgo nodarījumu krimināltiesiskais raksturojums. Kukuļņemšana un kukuļdošana ir vieni no izplatītākajiem noziedzīgajiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā. Diplomdarba aktualitāte ir saistīta ar to, ka jau vairākus gadus Latvijas sabiedrībā ir izvērsusies plaša diskusija par nepieciešamību efektīvi cīnīties ar kukuļošanas izskaušanu valsts amatpersonu darbībā. Šajā darbā tiek apskatīts kukuļņemšanas un kukuļdošanas starptautiskais regulējums, bet vairāk uzmanības tiek pievērsts šo noziedzīgo nodarījumu sastāvam un kvalifikācijas problēmām. Darbā tiek veikta kukuļdošanas un kukuļņemšanas kvalifikācijas īpatnību analīze, pievēršot uzmanību tiesu prakses materiāliem. Kā arī tiek analizēts kukuļņemšanas un kukuļdošanas krimināltiesiskais regulējums Igaunijas; Lietuvas Polijas; Austrijas un Vācijas krimināllikumos. Pētījuma rezultātā tiek izvirzīti sekojoši priekšlikumi – veikt Krimināllikumā izmaiņas, lai diferencētu atbildības smagumu atkarībā no tā vai kukulis saistīts ar likumīgu vai pretlikumīgu dienesta darbību; noteikt Krimināllikumā, ka amatpersona nav saucama pie kriminālatbildības par acīmredzami nenozīmīga kukuļa pieņemšanu par viņas pienākumos ietilpstošu darbību vai bezdarbību; ierosināt diskusiju par kukuļdošanas sastāva objektīvās puses paplašināšanu ar kukuļa apsolīšanas darbību, atbilstoši Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvencijā pret transnacionālo organizēto noziedzību un Eiropas Padomes Krimināltiesību pretkorupcijas konvencijā noteiktajam kukuļdošanas sastāvam. Darbā izvirzītie priekšlikumi varētu būt noderīgi iespējamajiem Krimināllikuma XXIV nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā” papildinājumiem.

Legal Description of Criminal Offenses of Bribery Bribery is considered to be among the most common criminal offenses in the state institution service. The topicality of the diploma paper is related to the fact that for several years now the society of Latvia has been engaged in an extensive discussion about the necessity to fight bribery effectively in the conduct of state officials. This work considers the international rules and regulations of bribery, however more attention is paid to the contents of criminal offenses and qualification problems. The work deals with analysis of bribery qualification peculiarities, paying attention to the legal practice materials. Furthermore, the legal regulations of bribery are analysed in the criminal laws of Estonia, Lithuania, Poland, Austria, and Germany. As a result of the research, the following recommendations were set forth – to implement amendments to the Criminal Law in order to differentiate the extent of accountability depending on whether the bribe is related to lawful or unlawful conduct of the service; to set forth in the Criminal Law that an official is not to be called to criminal accountability for accepting an insignificant bribe for conduct or lack of conduct included in the duties of the official; to suggest a discussion about extension of the objective side of the bribery contents with the conduct of promising a bribe in compliance with the bribery contents established in the United Nations Convention Against Transnational Organised Crime and Council of Europe Criminal Law Convention. The work gives recommendations, which might be useful for addenda to the Section XXIV of the Criminal Law “Crimes in state institution service”.
Legal Description of Criminal Offenses of Bribery
Keywords: Tiesības