Pašnodarbināto personu saimnieciskās darbības grāmatvedība un tās īpatnības Latvijā - Sermule, Zanda (Latvijas Universitāte, 2019)
Diplomdarba temats ir “Pašnodarbināto personu saimnieciskās darbības grāmatvedība un tās īpatnības Latvijā”. Diplomdarba mērķis ir izpētīt pašnodarbināto personu juridisko regulējumu un saimnieciskās darbības grāmatvedību, konstatēt nepilnības un trūkumus un izstrādāt priekšlikumus to risināšanai. Diplomdarbā ir izpētīts pašnodarbinātās personas juridisko regulējums un iespējamie nodokļu maksāšanas režīmi, veikta statistikas datu analīze par pašnodarbinātajām personām, kā arī pētītas grāmatvedības kārtošanas īpatnības. Darbā ir sniegti priekšlikumi pašnodarbinātās personas normatīvā regulējuma, aprēķināmo nodokļu un grāmatvedības kārtošanas pilnveidošanai. Atslēgvārdi: pašnodarbinātā persona, grāmatvedība, vienkāršā ieraksta grāmatvedība, nodokļi, IIN, VSAOI, autoratlīdzība, MUN, patentmaksa.

Diploma paper topic is “Self-employment accounting and specifics thereof in Latvia”. Goal of the diploma paper is to review the self-employment regulatory framework and related accounting, identify imperfections and shortcomings, and develop suggestions to improve them. The following has been documented in the diploma paper – review of self-employment regulatory framework and possible tax payment options, analysis of statistical data of self- employed individuals, as well as review of specifics of preparation of accounting. The diploma paper presents suggestions to improve the regulatory framework, tax calculation and preparation of accounting of self-employment. Keywords: self-employment, accounting, simple record accounting, taxes, PIT, social contributions, royalties, micro-enterprise tax, patent fee.
Self-employment accounting and specifics thereof in Latvia
Keywords: Ekonomika; pašnodarbinātā persona; grāmatvedība; vienkāršā ieraksta grāmatvedība; nodokļi; IIN