Dramatiskā teātra un kino aktieri Latvijas Republikas Saeimas vēlēšanās un darbā - Liepiņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt aktieru dalību Saeimas vēlēšanās un, ievēlēšanas gadījumā, tās darbā, kā arī priekšrocības un ierobežojumus, ko aktiera profesija sniedz šajos procesos. Lai sasniegtu darba mērķi teorētiskajā daļā tika apskatīti Maksa Vēbera uzskati par politiku kā profesiju un Ērviga Gofmaņa „sociālās dramaturģijas pieeja”. Pētnieciskajā daļā tika veikta dokumentu analīze un veiktas inetrvijas ar aktieriem un ekspertiem. Secināts, ka aktieriem piemīt prasmes, kas politiķim ir nepieciešamas. Aktieri, kas iesaistās politikā, var palīdzēt piesaistīt un uzrunāt tautu, vēlētāju, var nākt ar idejām, bet viņi nav politisko procesu virzītāji.

The aim of this research is to analyze the participation of actors as deputy candidates in the election of Parliament and, if elected, their participation in the work of parliament, advantages and limitations in these processes because of the actor profession. To reach this aim the opinion of Max Weber about politics as a profession and the approach of social dramaturgy by Erving Goffman had been discussed within the first - theoretical part of this research. In the second part of this research analysis of documents and interviews with actors and experts had been done. It is concluded, that actors possess skills that are necessary for politician. Actors who engage in politics, can help to inspire and address the people, can offer ideas, but they are not the promoters of political process.
Dramatic theatre and film actors at the Republic of Latvia parliament elections and Saeima work
Keywords: Socioloģija; aktieris; politika; vēlēšanas; deputāts