Organiskā lauku efekta tranzistora dielektriskā materiāla izvēle un parametru noteikšana - Lielbārdis, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2021)
Organiskā elektronika ir joma, kurai tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība tās pielietojumu lokanās iekārtās dēļ. Viena no šādām iekārtām ir organiski lauka efekta tranzistori, ko var pielietot plānās un lokanās ierīcēs, vai kā rīkus organisku pusvadītāju raksturošanai. Tranzistora viena no būtiskākajām sastāvdaļām ir dielektriskais slānis, kurš nosaka tranzistora efektivitāti un ātrdarbību. Šajā darbā tika apskatīti četri dielektriskie materiāli – Alumīnija oksīds, Poli(4-vinilfenols), Polivinilspirts un SU-8 fotorezists. Šos dielektriķus būtu iespējams izmantot lokanos tranzistoros. Darbā tika testēti šo materiālu plānu kārtiņu elektriskās īpašības, lai novērtētu iespējamo pielietojumu lauka efekta tranzistoros. Divi materiāli ir uzskatāmi par perspektīviem dielektriskā slāņa funkcijai, ja tiktu palielināts to biezums.

Organic electronics is a field that is attracting increasing attention due to its applicability in bendable electronics. One such device is an organic field-effect transistor, which can be used in thin and foldable devices, as well as a tool for the characterization of organic semiconductors. Dielectric layer is an important component of the transistor, which determines efficiency of it. In this work, four dielectric materials were tested – Aluminium oxide, Poly(4-vinylphenol), Polyvinylalcohol and SU-8 photoresist. These materials could be used in the bendable devices. Electrical properties of the materials were measured to estimate their use in the transistors. Two materials are considered as perspective for application in the dielectric layer of the transistor, if their thickness would be increased.
Determination of parameters and choice of dielectric material of organic field effect transistor
Keywords: Fizika; Organisks lauka efekta tranzistors; dielektrisks materiāls; organiski pusvadītāji; elektriskās īpašības