Makulas biezums bērniem ar ambliopiju - Kareļska, Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 29 lapaspusēm. Tas satur 13 attēlus, 6 tabulas un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis un uzdevumi bija salīdzināt makulas biezuma izmaiņas bērniem vecumā no 3 līdz 9 gadiem ar un bez ambliopijas, izmantojot optisko koherences tomogrāfiju (OCT). Izpētīt ambliopijas ārstēšanas terapijas ietekmi uz makulas biezuma izmaiņām bērniem ar ambliopiju. Darba ietvaros tika analizētas 85 pacientu makulas biezuma kartes no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Acu slimības klīnikas. Pacientiem ar ambliopiju un kontroles grupas pacientiem netika konstatēta statistiski nozīmīga atšķirība makulas biezumā centrā, 1, 3, 6 mm gredzenā (p > 0,05). Makulas biezums centrā un 1 mm gredzenā acīm ar ambliopiju samazinājas pēc ambliopijas ārstēšanas terapijas (p < 0,01).

The thesis is written in Latvian on 29 pages. It contains 13 figures, 6 tables, and 39 references. The aim and objectives of the study were to compare macular thickness changes in children aged 3-9 years with and without amblyopia using optical coherence tomography (OCT). To investigate the effect of amblyopia treatment on macular thickness changes in children with amblyopia. There were analyzed 85 patients’ macular thickness maps from the Children’s Clinical University Hospital Eye Diseases Clinic. There was no statistically significant difference in macular thickness in the center, 1, 3, 6 mm ring in patients with amblyopia and the control group (p > 0,05). Macular thickness in the center and 1 mm ring thickness of amblyopic eyes decreased after amblyopia treatment (p < 0,01).
Macular Thickness in Children with Amblyopia
Keywords: Fizika; ambliopija; makulas biezums; OCT; makulas biezuma karte; ambliopijas ārstēšanas terapija