Sakārtojuma saiklis “un” emuāros - Zobena, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Emuāru rakstīšana pēdējo gadu laikā guvusi plašu popularitāti dažādās jomās un nozarēs. Lai gan valodas īpatnības emuāros nav plaši pētītas, valoda emuāros tiek raksturota kā nepastarpināta un tās lietojums tiek salīdzināts ar runas pierakstīšanu, kad domu plūdumu ir grūti sadalīt teikumos. Līdz ar to šī darba mērķis ir izzināt un analizēt sakārtojuma saikļa “un” lietojumu saliktos sakārtotos teikumos emuāros, kas ir uzskatīti par jaunu, vēl attīstības procesā esošu, žanru. Iegūtie rezultāti liecina, ka, lai gan tiek izšķirti astoņi sakārtojuma saikļa “ un” papildus nozīmju veidi, lielākajā daļā teikumu sakārtojuma saiklis “un” tiek lietots ar tā pamatnozīmi.

Blogging in recent years has gained a widespread popularity in various fields and areas. Although, the linguistic characteristics of blogs have not been thoroughly examined, the language in blogs is said to be unmediated and compared with an attempt to write down a speech, where it is hard to slit down the idea into sentences. Thus, the goal of the paper is to examine and analyse the use of coordinating conjunction and in compound sentences in blog posts being considered as new, still developing genre. The results of this study reveals that, although, there are eight types of connotations applicable to coordinating conjunction and in compound sentences, the vast majority of sentences is composed with the prior connotation of the conjunction.
Coordinating Conjunction “and” in Blogs
Keywords: Valodniecība; compound sentences; coordinating conjunction; connotation; blog posts; genre