Smēķēšanas ietekmes novērtēšana uz iekštelpu gaisa kvalitāti - Vesere, Sandra (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā „Smēķēšanas ietekmes novērtēšana uz iekštelpu gaisa kvalitāti” raksturota iekštelpu gaisa vide, tās kvalitāte un aerosolu piesārņojums, kas cieši korelē ar smēķēšanas procesu. Paaugstināts cieto daļiņu piesārņojums, kas rodas cigarešu degšanas procesā, ir viens no indikatoriem iekštelpu gaisa piesārņojuma raksturošanā, tādēļ darba ietvaros aprakstīta cigarešu uzbūve, sastāvu veidojošās vielas un maisījumi, cigarešu degšanas process un tā nozīmība, cigarešu dūmu sastāvs un to ietekmes veids, raksturota smēķēšanas izraisīta ietekme uz veselību un ierobežojumi Latvijā. Pētnieciskā daļā veikta vairākkanālu cieto daļiņu lāzerskaitīšana smēķēšanas laikā, pirms un pēc smēķēšanas, papildus pētīti citi faktori, kuri ietekmē piesārņojuma noturību iekštelpu gaisā – smēķēšanas paradumi, cigarešu markas, mikroklimats, ventilācijas sistēmas izmantošana un efektivitāte. Darba apjoms ir 63 lapas, kas ietver 15 attēlus, 4 tabulas, 9 pielikumus; kopumā izmantoti 56 literatūras avoti.

Bachelor`s thesis „Harmful effects of smoking on indoor air quality” describes quality of indoor air pollution in context with smoking. High particle pollution resulting from cigarette combustion is one of the indicators of indoor air pollution characterization, therefore in this study are described structure of the cigarette, the composition of constituent agents and mixtures, cigarette burning process and its significance, cigarette smoke composition and mode of action. As well in this study are described smoking-induced health effects and prohibitions in Latvia. Research part is based on particle counting with multichannel optical particle counter before, during and after smoking. In addition studied also other factors, which affects the stability of indoor air pollution – smoking habits, cigarette brands, microclimate, ventilation systems utilization and efficiency. The amount of bachelor thesis is 63 pages, 15 pictures, 4 tables, 9 appendices; 56 literature sources are used.
Harmful effects of smoking on indoor air quality
Keywords: Vides zinātne; gaisa kvalitāte; aerosoli; tabakas dūmi; cigaretes; ventilācija