SIA "Bite Latvija" motivācijas sistēmu un tajās pieļauto kļūdu analīze - Prokopenko, Deniss (Latvijas Universitāte, 2016)
Pēdējā gada laikā SIA „Bite Latvija” vadība ir saskārusies ar diezgan nopietnu problēmu - diezgan liels biznesa nodaļas darbinieku skaits pēc savas iniciatīvas beiguši savas darba attiecības ar uzņēmumu, kā arī, lai neapmeklētu darbu, darbinieki masveidā sākuši ņemt slimības lapas. Gala rezultātā tas ļoti negatīvi ietekmēja gan uzņēmuma finanšu rezultātus, gan arī klientu skaita pieaugumu. Bakalaura darba mērķis ir veikt SIA „Bite Latvija” motivācijas sistēmas detalizētu analīzi, atrast tajā trūkumus un sniegt priekšlikumus pilnveidošanā. Izvirzītā mērķa sasniegšanai ir noteikti šādi uzvedumi: 1.Iepazīties ar teorētiskajiem materiāliem par motivāciju un tās sistēmu veidiem; 2.Iepazīties ar SIA „Bite Latvija” motivācijas sistēmu; 3.Analizēt atrasto informāciju par uzņēmuma motivācijas sistēmu; 4.Veikt biznesa nodaļas un zvanu centra darbinieku aptauju, lai varētu noskaidrot uzņēmuma darbinieku apmierinātību ar motivācijas sistēmu un saprast, kur ir pieļauta kļūda motivācijas sistēmā; 5.Analizēt iegūto informāciju par uzņēmuma darbinieku apmierinātību ar motivācijas sistēmu un rezultātā atrast pieļautās kļūdas; 6.Sniegt priekšlikumus par motivācijas un atalgojuma sistēmu, lai varētu to pilnveidot. Bakalaura darbs sastāv no 7 nodaļām - ievads, teorētiskais apraksts, SIA „Bite Latvija” raksturojums, SIA „Bite Latvija” motivācijas sistēmas analīze, SIA „Bite Latvija” motivācijas kļūdu analīze, SIA „Bite Latvija” darbinieku viedokļu pētījums motivācijas jautājumos, secinājumi un priekšlikumi, kā arī darba beigās ir pievienoti pielikumi. Rakstot noslēguma darba teorētisko daļu, autors izmanto gan latviešu, gan angļu, gan krievu autoru grāmatas. Uzrakstot bakalaura darbu, autors ir nonācis pie vairākiem secinājumiem. Galvenie no tiem: 1.Darba tirgū mazā pilsētā ir diezgan grūti atrast sev atbilstošu darbu ar apmierinošu galvaspilsētas līmeņa atalgojumu un neinteresanta darba dēļ vairāki Saldus zvana centra darbinieki atkārtoti ļaunprātīgi sāk ņemt slimības lapas; 2.Biznesa nodaļas darbinieki sākuši strādāt citos uzņēmumos tā dēļ, ka motivācijas sistēmā pastāvīgi tiek veiktas izmaiņas, kuru rezultātā notiek algas samazināšana. Tas iedzen darbinieku stresā un liek meklēt citus darba piedāvājumus. Bakalaura darbs sastāv no 77 lappusēm, t. sk. 28 attēliem, 5 tabulām, 17 informācijas avotiem un 3 pielikumiem.

Board of SIA “Bite Latvija” faced serious problem during last year - significant amount of business department employees department terminated employment contracts on their own initiative, also many employees started to use sickness leave with purpose to be absent from work. This actions had negative impact on company’s financial health and changes of customer base. Thesis aim is to do in-depth analyse of SIA “Bite Latvija” motivation system, to find weaknesses in it and propose the ways how to improve it. Following tasks had been defined to achieve the aim of the thesis: 1.To get introduced with theoretical materials about motivation and motivation system types; 2.To get introduced with SIA “Bite Latvija” motivation system; 3.To analyse information about SIA “Bite Latvija” motivation system; 4.To survey business department and call centre employees to understand their satisfaction with motivation system and to identify errors in the system; 5.To assess survey results and to find errors that were made; 6.Provide recommendations to improve motivation and remuneration systems; Thesis contains 7 sections: Introduction, Theoretical description, Description of SIA “Bite Latvija”, Analyse of SIA “Bite Latvija” motivation system, Analyse of SIA “Bite Latvija” employees survey about motivation, Conclusion and propositions, attached documents (are at the end of the paper). Working on theoretical part of the thesis author use latvian, english and russian language sources of information. Working on thesis author made several conclusions. Main of those are: 1. Due to the size of labour market in the small city it’s difficult to find suitable job with proper salary comparing to situation in the capital; for some employees nature of work is not interesting and they repeatedly use sickness leave to be absent from work; 2. Motivation constantly is changing and that changes has negative effect on salary, increases stress level at work. As result some business department employees are forced to look for better conditions and to leave company. Thesis contains 77 pages, including 28 pictures, 5 tables, 17 information sources and 3 attachments.
Analysis of the motivation system at SIA „BITE LATVIJA” and mistakes it has
Keywords: Vadībzinātne; motivācija; atalgojums; uzņēmums; analīze; zvanu centrs