Darbinieka tiesiskā aizsardzība pārejošas darbnespējas laikā un darbinieku skaita samazināšanas gadījumā - Grāvelsiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba „Darbinieka tiesiskā aizsardzība pārejošas darbnespējas laikā un darbinieku skaita samazināšanas gadījumā” mērķis ir izpētīt attiecīgā jautājuma regulējumu ne tikai Latvijas nacionālajā likumdošanā, bet arī Eiropas Savienībā pastāvošajās direktīvās šī jautājuma sakarā, kā arī starptautiskajos tiesību aktos. Darbā tiek plaši pētīts jautājums par darbinieku tiesisko aizsardzību gadījumā, kad tiek veikta darbinieku skaita samazināšana. Uzmanību pievēršot arī jautājumiem par darba līguma uzteikšanu saistībā ar piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, kam darbinieks nav piekritis, kā rezultātā darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas. Liela uzmanība pievērsta arodbiedrībām, kuru piekrišana ir nepieciešama darba devējam uzsakot darba līgumu darbiniekam, kurš ir arodbiedrības biedrs. Konkrētajās situācijās problēmas rodas gan gadījumos, kad darbinieks ir vairāku arodbiedrību biedrs, gan arī situācijās, kad tas, nepiekrītot piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, vēlas izbeigt darba tiesiskās attiecības. Plaši pētīta tiek darbnespējīgu personu tiesiskā aizsardzība darba devējam vēloties izbeigt ar tām darba tiesiskās attiecības, jo īpaši grūtnieču un invalīdu aizsardzība pret diskriminējošiem darba līguma uzteikumiem. Tā rezultātā, konstatējot nepieciešamību šīs personas aizsargāt arī pārbaudes laikā, kā arī grūtnieces situācijas, kad grūtniecības iestājusies laika periodā no uzteikuma izsniegšanas brīža līdz faktiskajai atlaišanas dienai.

Master thesis under Legal Protection for an Employee during Short Term Disability and in Case of Staff Reduction" is to investigate the matter, not only in the Latvian legislation into national law, but also in the European Union in existing directives on the issue, as well as international law. The paper is extensively examined the issue of employees' legal protection in case of executing the redundancies. Focus on the issues of termination of contract in connection with proposed amendments to the contract of employment which the employee has not consented, as a result of the employment relationship is terminated. Much attention is paid to trade unions, whose consent is necessary for the employer notice of termination of employment contract employee who is a union member. Specific situations and problems arise when an employee is a member of several trade unions, as well as in situations where it is, disagreeing with the proposed amendment to the contract, to terminate the employment relationship. Widely studied in the legal protection of persons incapable of work by an employer wishing to terminate their employment relationship, particularly pregnant women and the protection of disability discrimination against the notice. As a result, finding the need to protect that person during the examination, as well as pregnant women, a situation where pregnancy occurs during the period of notice of the date of issue until the actual release date.
Legal Protection for an Employee during Short Term Disability and in Case of Staff Reduction
Keywords: Juridiskā zinātne