Pašvaldību autonomās funkcijas organizēt ūdenssaimniecības un siltumapgādes pakalpojumus tvērums - Kokins, Roberts (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Pašvaldību autonomās funkcijas organizēt ūdenssaimniecības un siltumapgādes pakalpojumus tvērums’’ tiek pētīta autonomās funkcijas izpratne un izpilde Latvijas pašvaldībās, aplūkojot arī publisko un privāto tiesību jomu nošķiršanu un personas subjektīvās tiesības šīs autonomās funkcijas tvērumā. Pašvaldības minētos pakalpojumus organizē trīs veidos, visbiežāk pakalpojumu sniegšanu uzticot pašvaldības kapitālsabiedrībai. To pašvaldības veic, pamatā slēdzot deleģēšanas un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas līgumus. Darba rezultātā autors secina, ka sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas līgums ir atsevišķs publisko tiesību līgums, kas nošķirams no citiem līgumiem. Tāpat autors secina, ka tiesību jomu nošķiršanai nav izmantojama divpakāpju teorija un personai nav subjektīvo tiesību prasīt pakalpojumu organizēšanu.

The bachelor’s thesis “The scope of the autonomous function of local governments to organise water management and heat supply management services” examines understanding and performance of autonomous function in local governments of Latvia. The bachelor’s thesis also examines aspects of the distinction between public and private law and the subjective rights of the individuals within the scope of the autonomous function. Local governments organise services in three ways, most often by capital company of local government with agreement in form of delegation contract or public service contract. The author concludes that the public service contract is a separate public law contract, distinguishable from other contracts. The author also concludes that a two-step theory cannot be used to distinguish public and private law and that a person does not have the subjective rights to request the organisation of services.
The scope of the autonomous function of local governments to organise water management and heat supply management services
Keywords: Juridiskā zinātne; pašvaldību autonomās funkcijas; deleģēšana; siltumapgādes pakalpojumi; ūdenssaimniecības pakalpojumi; subjektīvās tiesības