Ciparu funkcionalitāte krievu tautas brīnumpasakās - Sholokhov, Petr (Latvijas Universitāte, 2006)
. Šajā darbā pētīta skaitļu divi, trīs un četri funkcionalitāte krievu tautas burvju pasakās. Darbā izmantota jauna pieeja pasaku vēstījuma analīzē laika-telpas un tēlu aspektos. Darba teorētiskajā daļā aplūkoti: burvju pasaka kā īpašs žanrs; skaitļu maģija; skaitļu rašanās, to vēsture un simbolika, un to saikne ar burvju pasakām. Darba praktiskajā daļā aplūkota un izvērsta skaitļu semantika un to saikne ar pasaku varoņiem. Jaunā pieeja parāda jaunas skaitļu «divi», «trīs», «četri» interpretācijas iespējas mūsdienīgā daiļliteratūras darbu analīzē.

This thesis examines the functionality of numbers in Russian folk fairy tales. A new approach has been applied to analyse narratives of tales in the space-time aspect and the image-bearing aspect. The theoretical part of the paper highlights the following: the genre of the fairy-tale; the magic of numbers; the origins and symbolism of numbers and the connection hereof with the fairy-tale. The practical part of the paper examines and explores the semantics of numbers and the connection hereof with the characters depicted. This approach has enabled to discover new interpretations of numbers two, three, and four in the present-day analysis of a work of fiction.
The Functioning of Numerals in the Russian Fairy-tales
Keywords: Krievu filoloģija