Pleca pinuma blokāde aksillārajā pieejā pie apakšdelma kaulu lūzumiem, izmantojot garas un vidējas darbības lokālos anestēzijas līdzekļus - Ščurevska, Jana (Latvijas Universitāte, 2023)
Ievads. Korekta un efektīva pēcoperāciju sāpju kupēšana ir svarīgs etaps pacienta ārstēšanā, lai paātrinātu pacienta mobilitāti, samazinātu hospitalizācijas ilgumu un izvairītos no hronisko sāpju sindroma attīstības. Viens no sāpju attīstības faktoriem pēcoperācijas periodā ir reģionālās anestēzijas pieeja. Lielākai daļai pacientu operācija saistās ar sāpēm, tāpēc pacientam ir jāsniedz maksimāls komforts pirms operācijas, tās laikā un pēc. Bieži vien arī emocionāls pārdzīvojums pirms operācijas var izraisīt smagāku sāpju uztveri pēcoperācijas periodā. Mērķis. Darba mērķis bija izpētīt pacientu sāpju intensitāti, kustību apjomu un apmierinātību, balstoties uz pleca pinuma blokādi, kura ir veikta, izmantojot garas un vidējas darbības lokālos anestētiķus. Materiāli un metodes. Prospektīvs randomizēts pētījums tika veikts Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā no 2022. gada 1. augusta līdz 2023. gada 31. janvārim pēc Ētikas komisijas apstiprinājuma. Pētījumā tika iekļauti 50 pacienti, kuri tika iedalīti divās grupās ar tiešsaistes rīka randomiser.org palīdzību. Pētījuma grupā bija 25 pacienti, kas saņēma pleca pinuma blokādi aksillārajā pieejā ar Lidokaīnu 1% - 25 ml un distālu blokādi ar Bupivakaīnu 0,25% - 5 ml uz katru nervu (n. medianus, n. radialis, n. ulnaris). Kontroles grupā bija 25 pacienti, kuri saņēma pleca pinuma blokādi aksillārajā pieejā ar Bupivakaīnu 0,25% - 25ml. Abu grupu pacienti saņēma vienādu multimodālu analgēziju. Sāpju līmenis tika izvērtēts pēc NRS skalas pirms operācijas, 1h, 18h un 22h pēc operācijas. Rezultāti. Kopumā pētījumā tika iekļauti 50 pacienti ar vidējo vecumu 55,2 CI [50,2-60] un ar ķermeņa masas indeksu 26,2 CI [25-27,4] Vidējās sāpes pie kustībām pirkstu locītavās 1h pēc operācijas kontroles grupā bija 1,7 CI [1,1-2,3] un pētījuma grupā 3,3 CI [2,2-4,4] (p=0,024). Vidējā vērtība, veicot ekstensiju pēc operācijas ir 0,1 CI [-0,02-0,2] kontroles grupā un 0,3 CI [0,1-0,5] pētījuma grupā (p=0,049). 18h un 22h pēc operācijas gan miera stāvoklī, gan pie kustībām deva līdzīgus rezultātus bez statistiski nozīmīgas atšķirības. Apmierinātības līmenis abās grupās bija bez statistiski nozīmīgas atšķirības. Secinājumi. Pleca pinuma blokāde, kas veikta ar Lidokaīnu aksillārajā pieejā un distāli ar Bupivakaīnu, neuzlaboja pacientu apmierinātību, kustību apjomu un sāpju līmeni pēc operācijas.

Introduction. Correct and effective post-operative pain relief is an important stage in the patient’s treatement to accelerate the patient’s mobility, reduce the duration of hospitalization and avoid the development of chronic pain syndrome. One of the factors in the development of pain in the post-operative period is the right approach of regional anesthesia. For the most patients the surgery is associated with pain, so the patient must be provided with maximum comfort before, during and after surgery. Often, an emotional experience before surgery can also lead to a more severe perception of pain in the post-operative period. Aim. The aim of this study was to investigate the intensity of pain, range of motion and satisfaction of patients based on plexus brachialis block, done with long lasting and moderate local anesthetics to find out the most effective plexus brachialis block approach. Materials and methods. A prospective randomised study was conducted at the Hospital of Traumatology and Orthopaedics, Riga (August 2022 to January 2023) after Ethics Committee approval and enrolled 50 patients with forearm fractures. All subjects were randomised into two groups, using the online tool on randomiser.org. Treatement group was allocated to Plexus brachialis block with Lidocaine 1% - 25ml in axillar approach and Bupivacaine 0,25% to 5ml per nerve in elbow joint area (n. medialis, n. radialis, n. ulnaris). Control group was allocated to Plexus brachialis block with Bupivacaine 0,25% to 25ml in axillar approach. Both groups received similar multimodal analgesia. Pain level was evaluated using Numeric Rating Scale (NRS) in the pre-operative period, the 1h, 18h and 22h after forearm osteosynthesis. Results. 50 patients were included in the study with mean age 55,2 with 95% CI [50.2-60] year and BMI 26.2 CI [25-27,4]. Mean pain during movements in the fingers 1h after surgery was 1,7 CI [1,1-2,3] in the control group and 3,3 CI [2,2 – 4,4] in the study group (p=0,024). The mean value for extension after surgery is 0,1 CI [-0,02 – 0,2] in the control group and 0,3 CI [0,1 – 0,5] in the study group (p=0,049). 18h and 22h after surgery both groups at rest and movement gave similar results without statistically significant difference. There was no statistically significant difference in the level of satisfaction between two groups. Conclusion. Pl.Brachialis block performed with medium acting local anaesthetic Lidocaine in the axillary approach and long-lasting anaesthetic Bupivacaine distally doesn’t improve patient satisfaction, movement and pain level after surgery.
Plexus brachialis block in the axillary approach applied to forearm bone fractures using long and moderate - acting local anesthetics
Keywords: Medicīna; reģionālā anestēzija; pleca pinums; garas un vidējas darbības lokālie anestēzijas līdzekļi; apakšdelma kaulu lūzumi; pacientu apmierinātība