Kvalia jēdziens un psihisko fenomenu zinātniskā pētījuma robežu problēma D.Čalmera filosofijā - Adamenko-Veselova, Olga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis ir izprast Deivida Čalmera sniegto apziņas koncepciju viņa mēģinājumā paplašināt psihes fenomenu zinātniskā pētījuma robežas. Īpaša uzmanība tika pievērsta viņa kvalia izskaidrojumam, viņa attieksmei pret psihofizioloģisko problēmu un viņa „grūtās problēmas” uzstādījumam, kā arī tika apskatīts svarīgāko apziņas teoriju pretstats un iespējamais risinājums funkcionālisma un neoduālisma apvienojumam. Ņemot vērā to, ka joprojām nav izveidota apziņas fundamentālā teorija un psihofizioloģiskajai problēmai joprojām nav atrasts universāls risinājums, bakalaura darba autore uzskata šo tēmu par aktuālo. Darba rezultātā autore ir noskaidrojusi D. Čalmera filosofijas galvenās atziņas un aprakstījusi piedāvāto metodoloģiju apziņas pētījumam.

The purpose of the Bachelor Paper is to understand the concept of consciousness provided by David Chalmer by his attempt to broaden the phenomenon of psyche within the framework of scientific research. Special attention was paid to his explanation of qualia, his attitude towards the psycho-physiological problem and setting of his “hard problem”. Similarly, also the opposite of the most important theories of consciousness. The topicality of the thesis of the Bachelor’s Paper is set by the fact that the fundamental theory of consciousness has not yet been established, also the psycho-physiological issues still have not found a universal solution. In the conclusion of the Paper the author has established key ideas of the philosophy of Chalmers and described offered methodology for the research of consciousness.
The concept of kvalia and problem of limitation of scientific study of psychic phenomena in D.Chalmers philosophy
Keywords: Filozofija; Čalmers; Chalmers; apziņas filosofija; kvalia; grūtā problēma