Retinoīdu un antibiotiku lietošana aknes terapijā sievietēm fertilā vecumā - Gerachtchenko, Katsarina (Latvijas Universitāte, 2017)
Acne vulgaris ir viena no visizplatītākajām ādas slimībām pasaulē. Ir aprēķināts, ka akne skar aptuveni 9,4% planētas iedzīvotāju dažādās vecuma grupās [Tan, et al, 2015]. Aknes cēloņi var būt dažādi. Akne ne tikai var atstāt paliekošas rētas uz skartās ādas, bet slimībai ir ietekme uz pacienta psiholoģisko stāvokli. Pacientam var attīstīties depresija vai nemiers, kuru nopietnība ir atkarīga no slimības smaguma pakāpes. Ārstēšanai mūsdienas ir vairāki varianti: retinoīdi, kā pirmās izvēles medikamenti, antibakteriālie līdzekļi, speciāli krēmi, losjoni, gēli un lāzerterapija [Nast et al, 2016]. Darba mērķis ir apkopot jaunāko zinātnisko literatūru par acne vulgars slimību, kā arī tās cēloņiem un ārstēšanas metodēm. Lai sasniegtu mērķus, tika apskatīta zinātniskā literatūra, veikta pacientu aptauja un anketēti ārsti. Rezultātā tika noskaidrots, ka retinoīdu terapija ir pirmās izvēles ārstēšanas metode lielākajā daļā Eiropas valstu, bet Latvijā, kā pirmās izvēles medikamentus joprojām izvēlās antibakteriālo terapiju. Retinoīdus augsti rekomendē vidēji smagas un smagas aknes ārstēšanā, neskatoties uz to teratogenitātes riskiem. Latvijā vidēji smaga un smaga akne nav tik izplatīta, tādēļ intensīva retinoīdu terapija nav nepieciešama. Nevienam no aptaujātajiem aknes pacientiem un aptaujātajiem ārstiem nav bijusi pieredze ar retinoīdu izraisītu teratogenitāti.

Acne vulgaris is one of the most common skin diseases in the world. It is estimated that approximately 9.4% of the planet’s people of different age groups are affected by acne [Tan, et al, 2015]. Acne may occur in all age groups and disease causes may differ. Acne can leave permanent scars on affected skin and also it has an impact on patient’s psychological state. Patient can develop depression or anxiety, the seriousness of it depends on the severity of the disease. Nowadays there are several treatment methods: retinoids as first-line treatment, antibacterial agents, special creams, lotions and laser therapy [Nast et al, 2016]. The aim of this study was to collect the latest scientific literature on acne vulgaris, it’s causes and treatment methods. To achieve the aim, scientific literature was observed and patients and doctors were intervied. As a result, it is shown that retinoid therapy is the first choice of treatment in most European countries, but in Latvia as a first choice therapy doctors choose antibacterial agents. Retinoids are highly recommended treatment of moderate to severe acne, despite the teratogenecity risk. In Latvia moderate to severe acne is not common, that is why intensive retinoid therapy is not required. None of the intervied acne patients and intervied doctors had expierence with retinoid caused teratogenecity.
Retinoid and antibacterial agents use for acne therapy for women in fertile age
Keywords: Farmācija; acne vulgaris; retinoīdi; teratogenitāte; antibiotikas