NoSQL datu bāžu izmantošanas iespējas uzņēmumos - Plankais, Edgars (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienās arvien lielāku popularitāti iegūst NoSQL datu bāzu sistēmas, jo tās spēj saglabāt liela apjoma datus un ir piemērotas specifisku problēmu risināšanai. Darba mērķis ir izpētīt NoSQL izmantošanas iespējas uzņēmumiem, un saprast, kā tās var palīdzēt risināt uzņēmējdarbības problēmas. Darba pirmajā daļā tiek apskatītas relāciju datu bāzes un to izmantošanas nepilnības, kas bija iemesls NoSQL attīstībai. Otrajā darba daļā tiek aplūkoti NoSQL datu bāzu arhitektūras modeļi un to izmantošana, savukārt trešajā darba daļā autors ir devis ieteikumus piemērotākās datu bāzu sistēmas izvēles veikšanai uzņēmumiem un veicis NoSQL arhitektūras modeļu izmantošanas salīdzinošo analīzi. Darbā ir aplūkotas arī konkrētas NoSQL sistēmas un ir veikts to salīdzinājums. Darba noslēgumā autors izstrādājis secinājumus un priekšlikumu, kas ir noderīgi uzņēmumam, plānojot izmantot NoSQL sistēmas.

NoSQL database systems have been growing ever more popular recently - due to their ability to handle large volumes of data, and because they can be used for solving very specific problems. This paper explores the possible business applications of NoSQL and the ways in which it can be used to solve entrepreneurship-related problems. The first part of the paper discusses the relational databases and their practical limitations which eventually led to the development of NoSQL. The second part gives an overview of the architectural patterns of NoSQL databases, and their applications. The third part provides guidelines for enterprises for choosing the most appropriate database and presents the comparative analysis of the use of various NoSQL architectural patterns. The paper also contains the overview of several specific NoSQL systems, and their comparison to one another. At the end of work author develop conclusions and proposals that can be useful for enterprises planning to use NoSQL systems.
The possible use of NoSQL databases in enterprises
Keywords: Vadībzinātne; datu bāzes; NoSQL izmantošana; atslēgu vērtību glabātuve; grafu glabātuve; kolonnu kopas glabātuve