Apmierinātības ar partnerattiecībām saistība ar priekšstatiem par savas un partnera dzimuma lomas tipu sievietēm. - Aboļeviča, Santa (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai sievietes apmierinātība ar partnerattiecībām ir saistīta ar viņas priekšstatiem par savas vai partnera dzimuma lomas rādītājiem. Balstoties uz darba mērķi tiek izvirzīti divi pētījuma jautājumi: „vai apmierinātība ar partnerattiecībām ir saistīta ar sievietes dzimuma lomas rādītājiem un, vai sievietes apmierinātība ar partnerattiecībām ir saistīta ar priekšstatiem par partnera dzimuma lomas rādītājiem?”. Pētījumā piedalījās 50 sievietes, vecumā no 25 līdz 45 gadiem, kuras strādā pilnas slodzes darbu un kurām ir 2-6 gadus ilgas romantiskās attiecības, kurās ar partneri ir kopīga saimniecība un 1 bērns pirmsskolas vecumā (3-7 gadi). Pētījumā tika izmantotas sekojošas metodes: -Apmierinātības ar partnerattiecībām aptauja (The Comprehensive Marital Satisfaction Scale -CMSS)(Blum, Mehrabian, 1999). -Bēmas dzimumlomu aptauja (Bem Sex Role Inventory-BSRI) ( Bem, 1974). – -Demogrāfisko datu anketa. No pētījumā iegūtajiem datiem var secināt, ka nepastāv saistība starp sievietes apmierinātību ar partnerattiecībām un viņas priekšstatiem par savu vai partnera dzimuma lomu rādītājiem. Iegūto atziņu un rezultātu praktiskais pielietojums iespējams ģimenes un pāru attiecību konsultēšanā, kā arī turpmāk pētījumos izzinot dzimuma lomu un apmierinātību ar romantiskajām attiecībām. Atslēgas vārdi: dzimuma loma, maskulīnisms, feminīnisms, apmierinātība ar partnerattiecībām, sieviete, romantisko attiecību partneris.

The aim of this paper is to find out whether relationship satisfaction for female is connected with woman opinion about her or romantic partner gender role. Based on the aim of paper, there has been advanced two questions for study :”whether exist association between relationship satisfaction and gender role for female and whether exist association between relationship satisfaction for female and her opinion about romantic partner gender role?”. In study were involved 50 female respondents, over a 25-45 age range, working full time job, and living in close relationships spanning 2-6 years, having common household and one 3-7 years old child. The two main variables- relationship satisfaction and gender role- are evaluated with: -The Comprehensive Marital Satisfaction Scale –CMSS (Blum, Mehrabian, 1999). -Bem Sex Role Inventory-BSRI ( Bem, 1974). -Demographic data questionnaire. From study resultit is possible to come to conclusion, that does not existassociatin between relatinship satisfaction for female and her opinion about her or romantic partner gender role. This conclusion can be practically used in dyadic relationship or marriage consultation and to inquire into matter of gender role and relationship satisfaction for female. Key words: gender role, masculinity, femininity, relationship satisfaction, female, romantic partner.
Relationship satisfaction association with women and her partner gender-role type for female.
Keywords: Psiholoģija